Irinej zatražio od Trampa da interveniše kod crnogorske Vlade

0
511

NJegovo preosveštenstvo episkop istočnoamerički Irinej zamolio je američkog predsjednika Donalda Trampa da interveniše kod Vlade Crne Gore da hitno prestanu i odustanu od progona po vjerskoj osnovi i od oduzimanja vijekovima starih bogomolja.

Episkop istočnoamerički pisao je Trampu povodom usvajanja anticivilizacijskog Zakona o slobodi vjeroispovijesti u Crnoj Gori, te je tom prilikom ukazao na oštru zloupotrebu vjerskih sloboda i prava na posjed imovine u Crnoj Gori.

“Nakon što je Skupština Crne Gore usvojila Zakon o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica, došlo je do brutalnog sukoba sa miroljubivim hrišćanskim pravoslavnim demonstranatima, koji su samo željeli da zaštite svoje svetinje od nasilnog otimanja”, navedeno je u pismu.

Vladika Irinej je istakao da se stiče utisak da je ovaj zakon samo izgovor za konfiskaciju vjerskih objekata podignutih prije 1918. godine, za koje ne postoji zvanična dokumentacija o vlasništvu.

“U slučaju tradicionalnih vjera, poput Srpska pravoslavne crkve /SPC/, koja ima istorijsko prisustvo koje obuhvata period od osam vijekova, to podrazumijeva gubitak vjerskog nasleđa i kulturne baštine”, dodao je vladika Irinej.

On je u pismu istakao da je Tramp velikodušno učinio vjersku slobodu glavnim prioritetom spoljne politike, te je u ime vjernika SPC, srpsko-američkih građana i stanovnika SAD pozivao predsjednika, Vladu i institucije SAD, kao i sve nevladine sektore koji nadgledaju međunarodnu vjersku slobodu i ljudska prava, da intervenišu kod Vlade Crne Gore.

PODIJELI