Izlaznost 50,32 odsto, lista SNS-a osvojila 191 poslanički mandat

0
456

Izlaznost na parlamentarnim, pokrajinskim i lokalnim izborima u Srbiji bila je 50,32 odsto, a lista Srpske napredne strnke osvojila je 61,59 odsto glasova ili 191 mandat od 250 u Skupštini Srbije, podaci su Republičke izborne komisije /RIK/ na osnovu 70,57 odsto obrađenih biračkih mjesta, odnosno 64,07 odsto obrađenog biračkog tijela.

Direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević rekao je na konferenciji za novinare da je lista Socijalističke partije Srbije /SPS/ dobila 10,37 odsto podrške birača ili 32 mandata, a da je u parlament ušao i Srpski patriotski savez /SPAS/ Aleksandra Šapića sa 3,64 odsto glasova ili 11 mandata.

Poslanike u Skupštini Srbije će, po još uvek preliminarnim rezulatima, imati i liste manjinskih stranaka, a najviše Savez vojvođanskih Mađara, koji će imati 10 mandata.

Po dva mandata imaće liste Muamera Zukorlića, Stranka demokratske aljkcije Sandžaka i Albanska demokratska alternativa – Ujedinjena dolina, prenijeli su beogradski mediji.

Lista SNS-a je i na Kosovu i Metohiji ubjedljivo pobijedila, a potpredsjednik SNS-a Marko Đurić je rekao da je SNS osvojila 86 odsto glasova.

I po podacima CESID-a i IPSOS-a, SNS je ubjedljivi pobjednik parlamentarnih, lokalnih i pokrajinskih izbora održanih juče u Srbiji.

Lista SNS nije pobijedila u samo četiri opštine u Srbiji, ali jeste u Paraćinu i Šapcu, gradovima u kojima je na vlasti dosad bila opozicija.

/Srna/

PODIJELI