Joanikije: Odluka o progonu Božovića zla namjera odlazeće vlasti

0
206

Episkopa budimljansko-nikšićki i administrator Mitropolije crnogorsko-primorske Joanikije izjavio je da je odlazeća vlast Crne Gore odlukom da protjera ambasadora Srbije Vladimira Božovića imala višestruku zlu namjeru, čime je pokazala da joj nema lijeka.

Vladika je naveo da je vlast imala namjeru da podigne tenzije i produbi podjele u svim slojevima crnogorskog društva, naročito među braćom pravoslavne vjere, kao i da izazove recipročne mjere od Srbije da bi se medijskom larmom u regionu posijalo što više otrova i bratske mržnje.

“Ovim potezom odlazeća vlast, kao i nebrojeno puta do sada, pokazala je da joj lijeka nema, osim ako se neko od njenih pripadnika jednoga dana pokaje. Daj Bože”, rekao je vladika Joanikije.

On je izrazio nadu da će nova, demokratski izabrana vlast Crne Gore, čim zvanično preuzme odgovornost, iako će naslijediti velike i nagomilane probleme, posvetiti punu pažnju izmirenju zavađenih i otklanjanju zlokobnih višedecenijskih podjela u narodu, objavljeno je na sajtu Eparhije budimljansko-nikšićke.

“Moleći se Bogu za spasenje svih, vjerujućih i nevjerujućih, razumnih i nerazumnih, pozivamo sav vjerujući narod u Crnoj Gori da u ovim danima mnogostrukih iskušenja i povišenih tenzija umnoži svoje molitve za mir, razumijevanje, suzdržanost i prevazilaženje pogubnih podjela među braćom i bratskim državama”, naveo je vladika Joanikije.

Svim pravoslavnim hrišćanima vladika je poželio da božićni post, koji je tek počeo, donese duševno i tjelesno zdravlje i duhovno prosvjetljenje od izvora vječne svjetlosti Bogomladenca Hrista, da bi svi živjeli u međusobnoj slozi i ljubavi sa svim ljudima dobre volje.

Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore proglasilo je juče ambasadora Srbije u Crnoj Gori Vladimira Božovića za personu non grata zbog, kako su naveli, kontinuiranog miješanja u unutrašnje stvari zemlje. Ubrzo potom je uslijedila ista mjera Srbije, koja je protjerala crnogorskog ambasadora u Beogradu Tarzana Miloševića.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here