Josipović: Kitarović dala krila ustašofiliji u Hrvatskoj

0
446

Nekadašnji hrvatski predsjednik Ivo Josipović kritikovao je četiri godine mandata aktuelne predsjednice Kolinde Grabar Kitarović istakavši da nema ideologiju, da je dala krila ustašofiliji i da je jedno vrijeme bila eksponent najradikalnijih snaga u Hrvatskoj.

“Vidim, govori se o novoj predsjednci, rekao bih da je riječ o kontinuitetu. Ista predsjednica s istom ideologijom, koje zapravo nema. Njena politika je bila u funkciji privlačenja glasova, idućih izbora, ma koliko oni bili daleko….Počela je s podrškom desnice, čak i radikalne, bila je jedna od osoba koja je dala krila ustašofiliji u Hrvatskoj”, rekao je Josipović za zagrebačku N1 tv.

Prema njegovim riječima, Grabar Kitarović se u protekle četiri godine vješto snalazila u radikalno desnom kontekstu…

“Ima puno onih koji joj ne vjeruju jer riječ je o kontinuitetu pomalo kameleonske politike koja gleda gdje bi šta uštipnula. Bila je jedno vrijeme eksponent najradikalnijih snaga u Hrvatskoj”, kazao je i dodao da on, na primjer, nikada nije koketirao s radikalnim elementima, a pogotovo ne ustašofilima.

Osvrnuo se i na činjenicu da se predsjednica pozvala na savjetnike kada se opravdavala zbog pogrešnog tumačenja ustaškog pozdrava “za dom spremni”.

“Ovo što smo čuli od gospođe predsjednice da su je savjetovali da je ZDS stari istorijski pozdrav. To je zabrinjavajuće. Samoponižavajuće je da za jedan ozbiljan politički gaf krivi savjetnike i to one koji nisu više gore, pretpostavljam”, naveo je.

Josipović kaže da su predsjednica ili predjsednik odgovorni za sve, nezavisno od savjetnika.

” Oni nisu samostalni faktori, sve što izgovori predsjednica ili predsjednik, ide na dušu predsjednika ili predsjednice”, poručio je Josipović dodavši da poznavanje konteksta pozdrava ZDS spada u opšte obrazovanje.

Prema njegovim riječima, poražavajuća činjenica je da predsjednica države ne zna svoju istoriju.

“To je strašno, ako to nije znala, sutra će biti doktor političkih nauka, pa kakvo je njeno znanje”, rekao je nekadašnji predsjednik, dodavši da misli da je riječ o kombinaciji političkog kameleonstva i određene podobrazovanosti.

Povodom izjave predsjedice da je spremna da učestvuje na komemoraciji u Jasenovcu, Josipović kaže da je to odavno trebalo da učini i sramota je, ističe, da nije.

“Skrivala se po šumi da je ne bi ko video da učestvuje u komemoraciji. Predsjednica je bila ozbiljan faktor ustašofilije u Hrvatskoj, ne samo zbog izjava, kako se odnosila prema Jasenovcu, nego i zbog drugih poteza”, rekao je.

Načelno se, naveo je, slaže s izjavom predsjednice o presudi Zoranu Ercegu zbog uzvika da je Franjo Tuđman zločinac:

“Predsjednika Tuđmana možete ili ne morate voljeti, demokratsko je pravo da se to izrazi. Potpuno je neprimjerena zatvorska kazna pa i uslovna. Srušene su hiljade spomenika iz Drugogo svjetskog rata, mnogi su vrhunska umjetnička djela koja su svjetski priznata koja nisu samo emoitivno vezana uz istoriju ili neku ličnost. To su vrhunska djela koja su srušena, prodata u staro gvožđe, kako se to kaže, nije ostao kamen na kamenu. Savjest nam je potpuno nečista, prekrasni umjetnički spomenici su sravnjeni sa zemljom i niko nije nikad odgovorao za to”.

Inače, predsjednica Grabar Kitarović još nije odučila da li će se kandidovati za drugi mandat, a Josipović kaže da ona ima relativno nizak rejting, ali da je odlučujuća stranačka infrastruktura po čemu svaki HDZ-ov kandidat ima prednost.

(Tanjug)

PODIJELI