Junker: Trenutno nijedna zemlja regiona ne ispunjava uslove EU

0
282

Predsjednik Evropske komije Žan-Klod Junker izjavio je u Sofiji da trenutno nijedna zemlja zapadnog Balkana ne ispunjava sve uslove za ulazak u EU.

Junker je na sastanku sa liderima zemalja zapadnog Balkana naglasio da postoji ogroman napredak zemalja ovog regiona i da EU ostaje posvećena njihovoj evropskoj integraciji.

“Mi ćemo se potruditi da radimo na tome i da vidimo istu želju kod naših partnera. Oni su spremni da ispune reforme neophodne za pristupanje EU”, rekao je Junker.

On je naveo da će zemlje zapadnog Balkana pristupiti EU ako na kraju 2025. godine budu ispunjeni svi uslovi.

Junker je ponovio da svi koji žele da pristupe Uniji moraju prethodno da nađu rješenje za bilateralne teritorijalne sporove.

“Moramo da prihvatimo kompleksnost ovog regiona. EU je veliko tržište sa mnogim pozitivnim efektima za ekonomiju, a isto tako i za vrijednosti koje ne treba da nestanu iz našeg opsega”, naveo je Junker.

On je rekao da će uskoro biti održan samit zemalja zapadnog Balkana i EU u Sofiji na kojem će biti razgovarano o proširenju i pristupanju.

“Glavna tema na samitu biće problemi sa migracijom i moraćemo da posvetimo veću pažnju ekonomskoj situaciji u regionu. Moramo da razgovaramo o povezanosti regiona”, istakao je Junker.

Prema njegovim riječima, Balkan je nedjeljivi dio Evrope i njegovo uključenje u zajednički evropski prostor bezbjednosti i ekonomskog razvoja je od strateškog značaja za trajnu stabilnost cijele EU.

srna

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here