Kako je omikron “ušao” u Srbiju?

0
417

BEOGRAD – Institut za mikrobiologiju i imunologiju potvrdio je prisustvo omikron soja koronavirusa u Srbiji, kod četvoročlane porodice.

Aleksandra Knežević sa Instituta za mikrobiologiju i imunologiju rekla je za RTS da su analize rezultata uzoraka od prošle sedmice, koji su analizirani na Institutu za mikrobiologiju radi dokazivanja prisustva omikron soja virusa, potvrdile ovu varijantu koronavirusa kod njihovih pacijenata.

Prema njenim riječima, radi se o pacijentima koji su došli iz Bocvane, koji su na ulazu u Srbiji bili negativni i odmah stavljeni pod nadzor, odnosno u izolaciju, s obzirom na to da su došli iz rizične zemlje.

“Nakon nekoliko dana došlo je do pojave simptoma. Oni su testirani i dijagnostičkim testovima je potvrđena infekcija korona virusom, a nakon toga su uzorci stigli na naš Institut radi utvrđivanja varijante koje su prisutne kod njih”, naglasila je Kneževićeva.

Napomenula je da su uzorci stigli u petak i stavljeni su u obradu. Danas, nakon obrade uzoraka, mogli su da se analiziraju rezultati i potvrdili su omikron varijantu kod pacijenata.

“Pacijenti kod kojih je potvrđen omikron se i dalje nalaze u izolaciji i oni će i dalje biti praćeni i biće pod nadzorom”, istakla je.

Doktorka Knežević je dodala da dijagnostički testovi koji se koriste za potvrdu kovida 19 dokazuju i omikron soj i kod ovih pacijenata je potvrđeno da imaju infekciju, ali da bi utvrdili o kojoj varijanti virusa se radi, uzorci se šalju na Institut za mikrobiologiju.

“Na osnovu različitih epidemioloških ili kliničkih karakteristika i posebnim metodama sekvenciranja se utvrđuje o kojoj varijanti se radi”, kaže Kneževićeva.

PODIJELI