Karta “istorijske” Mađarske uzburkala Hrvatsku

0
557

Hrvatskoj je neprihvatljivo prikazivanje hrvatskih zemalja u neistinitom istorijskom kontekstu, navelo je hrvatsko Ministarstvo spoljnih i evropskih pitanja.

Ministarstvo je, povodom karte “istorijske” Mađarske, naglasilo da je neprihvatljivo promovisanje aspiracija koje se ni u prošlosti nisu pokazale uspješnim.

Riječ je o slici karte “istorijske” Mađarske koju komadaju ruke i grabe teritorije, između ostalog i dijelove Hrvatske, a koju je objavila Međunarodna kancelarija za informisanje u sklopu kabineta mađarskog premijera Viktora Orbana, prenosi Hina.

Mađarska je prije nekoliko dana proslavila Dan nacionalnog zajedništva, spomen-dan uveden 2010, kako bi se obilježilo potpisivanje Trianonskog mirovnog ugovora koji je potpisan 1920. između saveznika i Mađarske u palati Trianon u Versaju.

Po tom mirovnom ugovoru, Mađarska je izgubila dvije trećine teritorije, koje su podijeljene između Austrije, Čehoslovačke, Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca i Rumunije.

About Hungary@abouthungary

2/3 of the country was taken away https://buff.ly/2WPVj1q 

171 people are talking about this

“Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske je odmah po objavljivanju fotografije, karikature iz 1921. godine, na Twitteru About Hungary stupilo u kontakt s mađarskom stranom i ukazalo na neprihvatljivost ovakve vrste objave s prikazom dijelova hrvatskih teritorija, za koje se implicira da se radi o područjima Mađarske, koje su oduzete Trianonskim mirovnim ugovorom, što je potpuno iskrivljavanje istorijskih činjenica”, navelo je hrvatsko Ministarstvo.

(Sputnjik)

PODIJELI