Karta “istorijske” Mađarske uzburkala Hrvatsku

0
386

Hrvatskoj je neprihvatljivo prikazivanje hrvatskih zemalja u neistinitom istorijskom kontekstu, navelo je hrvatsko Ministarstvo spoljnih i evropskih pitanja.

Ministarstvo je, povodom karte “istorijske” Mađarske, naglasilo da je neprihvatljivo promovisanje aspiracija koje se ni u prošlosti nisu pokazale uspješnim.

Riječ je o slici karte “istorijske” Mađarske koju komadaju ruke i grabe teritorije, između ostalog i dijelove Hrvatske, a koju je objavila Međunarodna kancelarija za informisanje u sklopu kabineta mađarskog premijera Viktora Orbana, prenosi Hina.

Mađarska je prije nekoliko dana proslavila Dan nacionalnog zajedništva, spomen-dan uveden 2010, kako bi se obilježilo potpisivanje Trianonskog mirovnog ugovora koji je potpisan 1920. između saveznika i Mađarske u palati Trianon u Versaju.

Po tom mirovnom ugovoru, Mađarska je izgubila dvije trećine teritorije, koje su podijeljene između Austrije, Čehoslovačke, Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca i Rumunije.

About Hungary@abouthungary

2/3 of the country was taken away https://buff.ly/2WPVj1q 

171 people are talking about this

“Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske je odmah po objavljivanju fotografije, karikature iz 1921. godine, na Twitteru About Hungary stupilo u kontakt s mađarskom stranom i ukazalo na neprihvatljivost ovakve vrste objave s prikazom dijelova hrvatskih teritorija, za koje se implicira da se radi o područjima Mađarske, koje su oduzete Trianonskim mirovnim ugovorom, što je potpuno iskrivljavanje istorijskih činjenica”, navelo je hrvatsko Ministarstvo.

(Sputnjik)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here