Kisić Tepavčević: Stabilizuje se situacija, ali ne smije biti opuštanja

0
410

Zamjenica direktora Instituta “Batut” Darija Kisić Tepavčević izjavila je za RTS da se situacija stabilizuje na području čitave zemlje, a dobri brojevi su, kaže, rezultat poštovanja preventivnih mjera. Ne smije biti opuštenja, a maske ćemo nositi duži vremenski period, napominje epidemiolog.

Kisić Tepavčevićeva je, govoreći u Dnevniku RTS-a, rekla da je epidemiološka situacija sve povoljnija, ali da ne smije biti opuštanja jer je svakog dana “značajan” broj pozitivan.

– Vidjeli smo širom svijeta šta se dešava sa popuštanjem mjera. Imamo manji pritisak na zdravstveni sistem, ali je gotovo 9.000 ljudi sa aktivnom infekcijom u Srbiji, četiri petine je u kućnoj izolaciji, ali to je značajan broj koji nam kaže koji su to potencijalni rezervoari zaraze koji mogu da šire infekciju – napominje ona.

Prema njenim riječima, moramo svi da se ponašamo kao da prenosimo infekciju.

Ukazuje da se i u Beogradu i Novom Sadu bilježi pad broja zaraženih, ali da su novi brojevi i dalje visoki.

U odnosu na prethodni period, povećava se broj zaraženih u Kikindi, gdje se prati epidemiološka situacija.

– Vidjeli smo da smo svi osjetljivi, u nekom prvom naletu drugog pika, najviše je bilo mlađih odraslih osoba. Kako je odmicalo vrijeme, i infekcija se pomjerila u desno ka starijima. Ima i oboljele djece, jesu blage forme bolesti, ali svakog dana imamo desetoro dece hospitalizovanih zbog virusa korona. Najviše obolijevaju oni koji su najviše izloženi – napominje Kisić Tepavčevićeva.

Ukazuje da se situacija stabilizuje na području čitave zemlje, a dobri brojevi su, kaže, rezultat poštoavanja preventivnih mjera.

– To je pokazatelj kako da se ponašamo u narednom periodu. Maske ćemo nositi duži vremenski period, na to treba da budemo spremni, da to postane dio naše rutine jer spasava živote – ističe ona.

Opterećenje zdravstvenog sistema je manje i uskoro će se, ističe, uraditi reorganizacija da bolnice pređu u nekovid sistem.

Kada je riječ o Beogradu, vrlo je izvjesno da će u narednom periodu iz kovid sistema izaći Gradska bolnica Zvezdara.

Kisić Tepavčevićeva ukazuje da je dodir gripa i korone siguran scenario i napominje da su opšte preventivne mjere iste za oba ova virusa.

– Treba da se vakcinišemo protiv gripa i tako ćemo značajno da smanjimo rizik. Ovaj virus pokazao je da nema sezonu, ne prepoznaje godišnja doba – napominje Kisić Tepavčevićeva.

/RTS/

PODIJELI