Kju groznica na nikšićkim farmama

0
455

Na četiri farme krava u Nikšiću otkrivena je kju groznica, uginula su dva grla krupne stoke, dok je dvadeset eutanazirano, saopštila je inspektor Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove Slavica Sudžum.

Ona je napomenula da kju groznicu izaziva bakterija coxiela burnetii, koja može da se prenese i na čovjeka, ali da nije bilo obolijevanja ljudi, prenose crnogorski mediji.

“Mlijeko i meso mogu se koristiti ukoliko se termički obrade. Opasnost postoji ako se proizvodi sir od mlijeka koje nije termički obrađeno”, rekla je Sudžumova.

Ona je dodala da je specijalistička ambulanta iz Podgorice potvrdila sumnju nikšićkih veterinara da je riječ o kju groznici i oboljela grla su eutanazirana, a šteta će farmerima biti nadoknađena.

Veterinar nikšićke ambulante Petko Mikić rekao je da je kju groznica otkrivena na farmi 2007. godine i da se na istom gazdinstvu bolest pojavila i u ovoj godini.

“Nakon ispitivanja, utvrđeno je obolijevanje životinja na još tri farme, a grla su uništena jer je to jedini način sprečavanja širenja bolesti”, naveo je Mikić i dodao da se bolest manifestuje čestim pobačajima kod životinja.

Veterinari su objasnili da vakcinacija zdravih grla nije moguća, jer ne postoji efikasan lijek protiv kju groznice.

(Srna)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here