Ključna uloga SPC u vezama između Srba u svijetu i matice

0
130

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije razgovarao je sa direktorom Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arnoom Gujonom o projektima kojima se pospješuje saradnja i veza između Srba u svijetu, regionu i otadžbini.

Na sastanku Patrijaršiji u Beogradu, koji je održan juče, patrijarh Porfirije je izrazio zadovoljstvo što Srpska pravoslavna crkva ima ključnu ulogu u tom procesu, saopšteno je danas iz SPC.

Srpski patrijarh je istakao značaj bogosluženja, časova vjeronauke i srpskog jezika, folklornih manifestacija i duhovnih i naučnih predavanja u srpskim pravoslavnim hramovima širom svijeta.

Gujon je napomenuo da država Srbija kroz realizaciju brojnih konkretnih projekata svjedoči da joj je veoma stalo do povezanosti između Srba u regionu, svijetu i matici, kao i da po tom pitanju uživa podršku SPC-a.

Njegova svetost je tokom jučerašnjeg dana primio i ambasadora Bugarske u Srbiji Petka Dojkova i Iliju Koberidzea, otpravnika poslova Ambasade Gruzije u Grčkoj sa misijom u Beogradu.

U razgovoru srpskog patrijarha i bugarskog ambasadora naglašen je značaj svestranog rada na uspostavljanju dobrih odnosa dva naroda po svim pitanjima i na svim nivoima, dok je Dojkov prenio patrijarhu Porfiriju bratske pozdrave patrijarha bugarskog Neofita.

Na odvojenom sastanku sa gruzijskim diplomatom, patrijarh Porfirije je istakao značaj dobrih odnosa između naroda Srbije i Gruzije, koji su bliski kako po vjeri tako i po kulturi koja je hrišćanskog utemeljenja.

Koberidze je naglasio da se u Srbiji osjeća kao u svojoj zemlji sa svojim narodom i da zbog toga ulaže veliki napor u razvoj turizma i pokloničkih putovanja između Srbije i Gruzije.

/SRNA/

PODIJELI