Ko je Stevo Pendarovski, prvi predsjednik Sjeverne Makedonije

0
87

Stevo Pendarovski (56), koji je u dva navrata ranije bio savjetnik za spoljnu politiku predsjednika države, danas je inaugurisan za predsjednika Republike Sjeverne Makedonije, prvog od kako je zemlja promijenila ime poslije potpisanog Prespanskog sporazuma između Skoplja i Atine.

Pendarovski je pobijedio kao kandidat vladajuće koalicije SDSM-DUI, poručivši da će biti predsjednik svih građana kog se niko neće stidjeti.

Bio je kandidat za predsjednika države Socijaldemokratskog saveza i na prethodnim predsjedničkim izborima 2014. godine, ali je tada izgubio od dosadašnjeg predsjednika Ðorđa Ivanova.

Pendarovski je prvi predsjednički kandidat u Sjevernoj Makedoniji koji je još u prvom krugu dobio podršku albanske stranke DUI i bio je predstavljen kao prvi konsenzualni kandidat za šefa države.

Političku karijeru počeo je kao portparol ministarstva unutrašnjih poslova 1998. godine, a u dva navrata bio je savetnik za spoljnu politiku predsjednika države.

Bio je bivši savjetnik za spoljnu politiku u kabinetima poginulog predsjednika Makedonije Borisa Trajkovskog i bivšeg predsednika Branka Crvenkovskog.

Bio je poslanik od 2016. do 2017. godine.

U periodu od 2004. do 2005. godine bio je predsjednik Državne izborne komisije, dok je prethodno radio kao rukovodilac odjeljenja za analitiku u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Pendarovski (56) obavlja funkciju nacionalnog koordinatora za članstvo u NATO-u.

Predavao je 11 godina međunarodnu bezbjednost, spoljnu politiku i globalizaciju na Univerzitetu Ameriken koledž u Skoplju.

Pendarovski je diplomirao 1987. godine na Pravnom fakultetu Univerziteta Chirila i Metodija u Skoplju. Doktorirao je u oblasti spoljne i bezbjednosne politike Evropske unije.

Oženjen je i otac jednog djeteta.

Funkcija predsjednika u Sjevernoj Makedoniji je uglavnom ceremonijalnog karaktera, ali šef države ujedno je i vrhovni komandant oružanih snaga i potpisuje i zakone koje mu dostavlja parlament.

srna

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here