Koka-Kola kupuje Bambi

0
801
Koka-Kola HBC Srbija je saopštila da je kompanija Koka-Kola HBC AG započela proces akvizicije vodeće domaće konditorske kompanije Bambi od fonda Mid Јurop Partners u vrijednosti od 260 miliona evra.
Kako se navodi u saopštenju, konačni sporazum će biti definisan kroz završna usaglašavanja, a akvizicija ostaje podložna uobičajenim uslovima i odobrenjima nadležnih organa zbog čega se očekuje da će sam proces biti okončan u drugom kvartalu 2019. godine.

– Naša strateška namjera je da ova akvizicija omogući kompaniji nove razvojne mogućnosti u Srbiji i regionu, kao i mogućnost proširenja u komplementarne kategorije proizvoda – navodi se kompanija.

Glavni izvršni direktor kompanije Koka-Kola HBC AG, Zoran Bogdanović izjavio je da akvizicija predstavlja izvrsnu priliku za stvaranje dodatne vrijednosti za kompaniju, kupce i akcionare.

– U naš postojeći portfolio vodećih brendova napitaka dodaćemo potrošačima dobro poznate, komplementare brendove, kao i inovativne veštine i znanja. Ovo će dodatno ojačati našu relevantnost na tržištu i odnos sa kupcima i dati nam mogućnost da povećamo svoje prisustvo u ključnim prilikama za konzumaciju, kao što su početak dana, konzumacija u pokretu i užina i osvježenje kod kuće – naveo je Bogdanović.

Dodaje se da će akvizicija portfoliju kompanije u Srbiji, koje je ujedno i jedno od najbrže rastućih tržišta kompanije Koka-Kola HBC globalno, dodati vodeće domaće tržišne brendove u veoma značajnoj i prije svega komplementarnoj kategoriji.

Takođe, veruju da ova akvizicija nudi mogućnost sinergije kroz zajedničke promocije i komplementarne inovacije.

– Značajna vrijednost kompanije Bambi jeste i jaka distributivna mreža, uključujući rashladnu distribuciju u strateški važnim kanalima, kao što su tradicionalna maloprodaja i HoReCa, navodi se u saopštenju.

Generalni direktor kompanije Koka-Kola HBC Srbija i Crna Gora Svetoslav Atanasov rekao je da nakon obilježavanja pola veka od početka proizvodnje Koka-Kole u Srbiji, nakon kontinuiranog rasta i osvajanja prestižnog Endru David kupa tri godine zaredom za najuspešniju poslovnu operaciju unutar Koka-Kola HBC grupe, sigurni su da je njihov tim spreman da podrži ovu važnu odluku kompanije da zakorači u kategoriju grickalica i konditorskih proizvoda.

– Ova akvizicija je potvrda da je Srbija vrlo atraktivno odredište za strane investicije, ali i dokaz odlučnosti naše kompanije, Koka-Kola HBC Srbija, da ostanemo integralni dio lokalne zajednice u kojoj poslujemo i nastavimo da razvijamo svoje poslovanje u ovoj zemlji. Siguran sam da će naši globalni brendovi, znanje stečeno na brojnim tržištima, kao i posvećenost lokalnoj zajednici, udruženi sa Bambijevim vodećim brendovima na tržištu konditorskih proizvoda, biti prava dobitna kombinacija! Dodatno, sa velikom radošću želimo dobrodošlicu svim novim kolegama iz Bambija u našu Koka-Kola HBC porodicu – izjavio je Atanaov.

PODIJELI