Komandant Bondstila se oglasio o mogućem zatvaranju baze

0
429

Komandant američke vojne baze Bondstil na Kosovu pukovnik Roj Makareg je govorio za Tanjug povodom navoda da bi vojska SAD mogla da se povuče.

Ta opcija se pojavila u medijima, navodno “zbog odbijanja vlasti u Prištini da ukinu takse na robu iz Srbije i BiH”.

Makareg je izjavio za Tanjug da se “takve odluke donose na političkom nivou”.

“Američka ambasada (u Prištini) veoma je jasno istakla našu nacionalnu poziciju. Mi, kao KFOR, ostajemo privrženi našoj misiji određenoj Rezolucijom 1244 Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija”, kazao je Makareg.

Komandant KFOR Multinacionalne borbene grupe Istok takođe je prokomentarisao i navode da bi Bondstil mogao da bude zatvoren i da bi umjesto njega mogla da bude izgrađena nova baza na sjeveru Kosova.

“Na sjeveru Kosova već postoji baza KFOR, Kamp Noting hil, i ne postoji plan za izgradnju nove”, poručio je Makareg.

Prištinski list “Koha ditore” u petak je prenio saopštenje američke ambasade u Prištini u kojem je navedeno da su SAD potvrdile podršku KFOR i prisustvu američkih trupa u vojnoj bazi Bondstil na Kosovu.

“Politika SAD je da još uvijek podržava KFOR i prisustvo američkih vojnika u bazi Bondstil, koji održava sigurno okruženje i slobodu kretanja na Kosovu. Kao i svuda u svijetu, ovaj i drugi rasporedi američkih trupa podliježu redovnoj kontroli”, navodi se u saopštenju.

Prištinski mediji spekulisali su prethodno da bi naredna mjera SAD mogla da bude povlačenje američkih snaga u sastavu KFOR koje se nalaze u vojnoj bazi Bondstil, a zbog odbijanja Prištine da postupi po zahtevima Vašingtona za suspenziju sto odsto uvećanih taksi na robu iz Srbije i BiH.

tanjug

PODIJELI