Kome smeta najavljena Deklaracija o opstanku srpskog naroda?

0
803

Deklaracija koja bi trebalo da zaštiti interese Srba u regionu, koju su najavile Srbija i Srpska, a koja još nije napisana – već izaziva oprečne komentare.

Dok se brojni analitičari protive takvoj vrsti zaštite srpskog pitanja, Srbi iz regiona pružaju podršku takvoj vrsti saradnje.

Deklaracija koja bi trebalo da zaštiti nacionalni interes svih Srba, bezopasna je i benigna ideja koja treba da pomogne očuvanju srpskog jezika, kulture i nacionalnih interesa, poručuje jedan od inicijatora, predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić.

Iza prigovora na tekst koji još nema nijednog slova, dodaje Vučić, stoje međunarodni faktori koji kažnjavaju Srbiju, kako kaže, jer nije prijavila šta će tamo da piše.

– Јa sam slušao tri, četiri analitičara koji to kritikuju a nijedno slovo nije napisano. Moje pitanje, koliko Srbija treba da bude mala i slaba, da vama ne bi bila velika ili prijeteća opasnost. Ljudi, prekinite sa tim. Bavili smo se našim jezikom koji nestaje, istakao je Vučić.

I ne samo jezikom. Navedena Deklaracija bi, kako je najavljeno, trebalo da se bavi svim problemima Srba u regionu.

– Da se traži od Slovenije da srpskoj nacionalnoj zajednici da status manjine, da se u Hrvatskoj u kojoj se sistemski brani ćirilica, da se to omogući jer je to dio Evropske konvencije, da se omogući poštovanje Ustava u BiH što se ne poštuje od strane međ. Zajednice, da se ocijeni kako ćemo reagovati što se tiče Crne Gore, poručio je predsjednik Srpske Milorad Dodik.

Podrška za izradu Deklaracije stigla je od Srba iz Crne Gore.

– Neophodno je da donesemo tako važan nacionalni dokument. Srbi moraju da se organizuju i ponovo prevrednuju stvari sa kojima su se suočili u posljednjih 20 godina i da na sve zajednički damo odgovor. Mi Srbi iz Crne Gore, ćemo učestvovati sa našim prijedlozima i sugestijama i radićemo na tom dokumentu, kako bi to bio dokument svih Srba, naglasio je predsjednik Nove srpske demokratije Andrija Mandić.

I Srbi iz Hrvatske podržavaju ideju da se Srbija i Srpska pozabave problemima Srba u regionu.

– Položaj Srba u regionu je takav da traži pojačanu brigu, tako da Srbija i Republika Srpska, kao dio BiH imaju razloga da se posvete tom pitanju, i ne samo razloga nego i obaveze, napominje predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac.

I iz Ruminije stiže podrška za Deklaraciju. Predstavnici Srba smatraju da budućnost Srba u Rumuniji, Srbiji, Republici Srpskoj i ma gdje da žive, zavisi od njih samih i da treba iskoristiti sva sredstva za poboljšanje njihove pozicije i očuvanje nacionalnog i kulturnog identiteta.

Ideja o deklaraciji Srbije i Srpske nastala je na sastanku predstavnika Srba iz regiona prije 6 dana, a trebalo bi da bude završena do 1. decembra.

 

Izvor:(RTRS)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here