Komemoracija Praljku – himna, klape i Šekspir

0
554

Komemoracija Slobodanu Praljku, koji je izvršio samoubistvo u haškoj sudnici, biće održana u ponedjeljak tačno u podne, u dvorani “Lisinski” u Zagrebu.

Kako prenose hrvatski mediji, pred četrdesetak generala koji će na komemoraciju doći u svečanim uniformama, o Praljku će govoriti njegovi prijatelji Miroslav Tuđman i Stanko Sopta.

Klapa Drača iz Mostara izvešće pjesmu “To je zemlja dide mog”, prije himne koju će otpjevati klapa Svetog Juraja hrvatske ratne mornarice, a kako navodi Index.hr, recitovaće se i Šekspir…

Portal net.hr čak navodi da će Gundulićevu “Himnu slobodi” odrecitovati glumac Dragan Despot, a na stolu će biti samo jedna ruža.

Od Praljka, koji je u Hagu pravosnažno proglašen krivim za ratne zločine u BiH, javno će se oprostiti i Hrvatski generalski zbor.

“Već nekoliko dana radimo na scenariju kako će to izgledati. Danas je to potvrđeno. Scenario je iskoordiniran sa porodicom i najbližim prijateljima”, kazao je za RTL Pavao Miljavac, predsjednik zbora.

Praljak se prije nedelju dana ubio u sudnici Haškog tribunala, popivši otrov, nakon što mu je potvrđena prvostepena presuda na 20 godina zatvora za ratni zločin nad muslimanima u dijelu BiH.

Šestorici čelnika takozvane “hrvatske republike Herceg-Bosne” Haški sud je pravosnažno izrekao ukupno 111 godina zatvora za zločine nad muslimanima u BiH: Prliću 25, Stojiću, Praljku i Petkoviću po 20 godina, Choriću 16 i Pušiću 10 godina zatvora.

Presuda je, pored toga, utvrdila i da je Hrvatska izvršila međunarodnu agresiju na BiH, te da je na čelu sa tadašnjim državnim vrhom, prije svega predsjednikom Franjom Tuđmanom, počinila udruženi zločinački poduhvat sa ciljem etničkog čišćenja dijela BiH.

(Tanjug)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here