KOMEMORACIJA ZA ĐUZU STOJILJKOVIĆA

0
1378

U prepunoj sali Atelja 212 u Beogradu danas je održana komemoracija povodom smrti velikana srpskog glumišta Vlastimira Đuze Stojiljkovića.

Mnogobrojne kolege, prijatelji i poštovaoci Đuze Stojiljkovića, u prisustvu članova njegove porodice, odali su poštu minutom ćutanja, na poziv upravnika Ateljea Branimira Brstine, koji je podsjetio na biografiju i plodnu karijeru ovog umjetnika u pozorištu, na filmu, televiziji, radiju.

“Opraštamo se od Đuze na ovoj sceni na kojoj je bezbroj puta bio veličanstven, ali on je pripadao i mnogim drugim scenama. Generacije publike su odrastale uz njega, a mi glumci smo od njega učili”, rekao je Brstina.

Svetlana Bojković je istakla da su njenog prijatelja krasili ogroman glumački dar, ali i karakter – otmjenost duha, svježina, jednostavnost, lakoća postojanja.

“Gluma je bila njegovo bjekstvo od profanog, način komunikacije sa nesavršenim svijetom, prostor u kojem se osjećao slobodnim. Svojim opusom obilježio je jedno doba kojeg se sjećamo sa nostalgijom kao vremena sa više radosti i topline u međuljudskim odnosima”, rekla je Bojkovićeva.

Makedonski glumac Nikola Ristanovski rekao je da je doputovao iz Skoplja samo da Đuzi kaže – hvala. “U svoj ovoj našoj zbrci, dok jurimo neke pobjede i uspjehe, moj najveći uspjeh je što sam sreo Đuzu na sceni i u životu”, rekao je on.

Tihomir Stanić je istakao da je Stojiljković imao šarm, harizmu, glas, ali se nije oslanjao na te darove, nego je vrijedno radio i cijeli život posvetio ovom našem zanatu ili kako neki kažu umjetnosti.

Na komemoraciji su prikazani inserti i fotografije Stojiljkovićevih uloga i emitovani snimci njegovih pjesama, a na kraju, simbolično, “Još jedan prođe dan…”

Sahrana Đuze Stojiljkovića biće obavljena u porodičnom krugu.

Stojiljković je rođen 30. juna 1929. u Ražnju, a preminuo je 17. juna u Beogradu, poslije duže bolesti.

Profesionalnu karijeru započeo je 1951. u Beogradskom dramskom pozorištu, a dugo je bio član Ateljea, do penzionisanja 1995. godine, ali je i nakon toga nastavio da igra u više predstava i da osvaja nagrade.

Tokom karijere ostvario je više od 130 uloga.

Bio je angažovan i na radiju, a na televiziji je pozajmljivao glasove junacima crtanih filmova, među kojima je bio Patak Dača.

Dobio je veliki broj najvažnijih nagrada, uklučujući Dobričin prsten za životno djelo./SRNA/.

PODIJELI