Komersant istražuje: Zašto je, u stvari, Junker bio na Balkanu

0
377

Šef Evropske komisije označio je prethodne nedjelje konture strategije EU na Balkanu, koja podrazumijeva da je mjesto Balkana u EU, piše Komersant.

List takođe ističe i da je u toj strategiji jasno naznačeno da Evropa nije zainteresovana za jačanje uloge SAD u tom regionu jer bi u tom slučaju uslijedilo jačanje uticaja Rusije.

Dnevnik piše danas da tokom posjete Žan Klod Junkera Balkanu nije bilo iznenađenja, jer je i u Srbiji i u Crnoj Gori iznio da su te zemlje najbliže članstvu u EU.

Još uoči Junkerove posjete Balkanu, agencija AP je objavila da je njegov nezvanični cilj bio da “oslabi uticaj Rusije u regionu”. Potvrdu te teze mnogi su našli u činjenici da je Junker posjetio Balkan odmah poslije posjete Beogradu šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova koga su “srpski lideri uvjerili u svoju prorusku poziciju”, piše dnevnik.

Komersant navodi neimenovane diplomatske izvore iz jedne od zemalja EU da Junkerova turneja po Balkanu potvrđuje spremnost EU da se vrati na Balkan, da privuče zemlje regiona i da ne dozvoli jačanje uticaja drugih svjetskih igrača, Rusije i SAD.

Dnevnik piše da to smeta Rusiji prije svih, i dodaje da je svojevrsni odgovor na Junkerovu posjetu Lavrov dao u intervjuu bugarskom izdanju “Međunarodnih odnosa” gdje je kazao da Moskva ne vidi problem u namjeri balkanskih država da uđu u EU, ali da one treba samostalno da procijene koliko uslovi iz Brisela odgovaraju njihovim nacionalnim interesima.

(b92)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here