Kon: Situacija iz nepovoljne prelazi u vanrednu

0
280

Član Kriznog štaba za suzbijanje virusa korona Predrag Kon ocijenio je danas da se epidemiološka situacija u Srbiji pogoršava i iz nepovoljne prelazi u vanrednu, a da Beograd i dalje apsolutno dominira.

Govoreći o bolničkim kapacitetima u glavnom gradu, Kon je rekao da će se tražiti prostor za smještaj, vjerovatno van Beograda.

“Beograd i dalje apsolutno dominira, 1.106 je zaraženih u Beogradu, što, nažalost, pokazuje ponovo rast i da jedan dan što smo imali predah ništa nije vredelo. Videćemo sada posledice prošlog vikenda. Sada se registruju oni koji su se tada zaražavali”, rekao je Kon za televiziju “Pink”.

On je naveo da je zdravstveni sistem već dva puta pokazao da je spreman i sposoban, ali da je sada iscrpljen.

Na pitanje da li se razmatra zatvaranje zemlje, što je korak na koji su se odlučile mnoge evropske zemlje on je rekao da je moguća određena vrsta zatvaranja, ali da će eventualno ograničenje kretanja biti definisano na neki drugi način, a ne onako kako je bilo na početku epidemije, kada je bio uveden policijski čas.

Prema njegovim riječima, ozbiljno se razmišlja da jesenji raspust za osnovce, predviđen od 11. do 15. novembra bude produžen.

“Sistem je napravljen tako da škole ne moraju da se isključuju, ali ima smisla dati duži predah kada je već planiran jesenji raspust”, rekao je Kon i dodao da je izuzetno važan i gradski prevoz u Beogradu i da njega treba rasteretiti.

/Srna/

PODIJELI