Konstituisana srpsko-crnogorska komisija o granicama

0
446

Na današnjem sastanku predstavnika ministarstava unutrašnjih poslova, carina i inspekcijskih službi Crne Gore i Srbije konstituisana je Mješovita crnogorsko-srpska komisija za praćenje sprovođenja sporazuma između Vlade Crne Gore i Vlade Srbije o graničnim prelazima za međunarodni i pogranični saobraćaj.

U crnogorske Uprave policije saopšteno je da je sastanak bio prilika da se razmotri dinamika aktivnosti na implementaciji sporazuma o otvaranju graničnih prelaza Dobrakovo-Gostun, Ranče-Jabuka, Dračenovac-Špiljani, Bijelo Polje-Vrbnica, te određivanje lokacija budućih zajedničkih graničnih prelaza i tehničkih parametara, u Čemernu (Crna Gora) i Godovu (Srbija), izrada zajedničkog projektnog zadatka za izradu projektne dokumentacije i dinamika izgradnje zajedničkih graničnih prelaza.

Na sastanku je razgovarano i o aktivnostima na otvaranju graničnog prelaza za pogranični saobraćaj Vrbnica (Srbija), na putnom pravcu Sjenica-Bijelo Polje.

Posebna pažnja je posvećena regulisanju režima pograničnog saobraćaja, kako bi se stanovništvu nastanjenom u pograničnim područjima obje države olakšalo kretanje i prelaženje zajedničke državne granice.

Prilog Sporazumu o regulisanju režima pograničnog saobraćaja su i 21 prelazno mjesto za prelaženje državne granice van službeno otvorenih graničnih prelaza, u skladu sa potrebama lokalnog stanovništva u pograničnim opštinama Crne Gore-Pljevlja, Bijelo Polje, Petnjica i Rožaje i pograničnim opštinama Republike Srbije-Priboj, Pljevlja, Sjenica, Tutin i Novi Pazar.

Građani Crne Gore i Srbije koji žive u ovom pograničnom području, imaće mogućnost za prelaženje državne granice van zvanično otvorenih graničnih prelaza u režimu pograničnog saobraćaja.

Zaključivanjem i implementacijom sporazuma o graničnim prelazima i pograničnom saobraćaju, posebno uspostavljanjem zajedničkih graničnih prelaza, obezbijediće se zajednička granična kontrola principom jednog zaustavljanja.

Takođe, dogovorena je dinamika izgradnje zajedničkog graničnog prelaza Čemerno-Granica, u Čemernu (Crna Gora), na putnom pravcu Pljevlja-Priboj i izgradnja zajedničkog graničnog prelaza Vuča-Godovo, u Godovu (Srbija), na putnom pravcu Rožaje-Tutin.

PODIJELI