“Koroni još nije odzvonilo” Dr Šekler pojasnio kako omikron djeluje na vakcinisane, a kako na nevakcinisane

0
326
FOTO: RTS SAJT - ZVANIČNI KANAL/ YOUTUBE/ SCREENSHOUT

Početak školske godine ne znači da je odzvonilo i korona virusu, ali da je Srbija prešla dvije trećine i da je na dobrom putu to je svakako smatra virusolog Milanko Šekler.

Nezgodno je bilo donijeti odluku da li će deca poći u školu u ovom trenutku, ali se nadam da su oni koji su odlučivali uzeli u obzir i udio zaražavanja od Nove godine do sada – rekao je virusolog Milanko Šekler u jutarnjem programu na RTS.

On kaže da ni Južna Afrika nije donosila neke striktne mjere kada je nastao omikron, tako da je savjet poslati djecu u školu, dodajući da je sezona virusa, tako da nije rješenje izbjegavati kolektiv.

Osvrnuo se na vakcinaciju i naglasio da je prema podacima već očigledno da su vakcinisani imali lakšu sliku kada je u pitanju omikron, pa da su čak i nevakcinisani imali lakšu sliku, ali da ipak nije isključeno da nije moguće dobiti i težu.

– Vrlo je jasno da vakcinisani prođu bez teške kliničke slike, dobar deo nevakcinisanih prođe sa lakšim simptomima, ali i dalje može da se desi da imaju tešku sliku i da završe u bolnici – kaže on.

Objašnjava da se sada svi ponašaju malo pogubljeno.

Virusolog kaže da ne postoje nikakvi podaci da će nova podvarijanta stvoriti težu kliničku sliku od trenutne i da su vakcine koje imamo trenutno dovoljna zaštita. Kada je u pitanju četvrta doza, on tvrdi da je za sada dovoljna zaštita sa tri doze koje se daju Srbiji.

srpskainfo

PODIJELI