Krajem aprila gotov Koridor 10, slijede radovi na auto-putu ka BiH

0
359

Auto-put kroz Grdelicu na Koridoru 10 biće spreman za puštanje u rad krajem aprila, do juna će početi izgradnja dionice Preljina-Požega na Koridoru 11, a potom slijede radovi na novom auto-putu ka BiH, na dionici Sremska Rača-Kuzmin, najavila je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović.

Mihajlovićeva je rekla da je asfaltiran auto-put u Grdeličkoj klisuri dug 26,3 kilometra.
– Put kroz Grdeličku klisuru je sada asfaltiran i već krajem aprila on može da bude pušten u rad – rekla je Mihajlovićeva za RTS.

Ona je istakla da se značaj Koridora 10 vidi po broju automobila koji kroz njega prolaze, a kao poređenje je navela da je tom trasom 2014. godine prošlo 34 miliona automobila, dok je prošle godine taj broj povećan na 58 miliona.

– Ove godine očekujemo bar 60 miliona. Ovaj auto-put nije važan samo zbog tranzita, već i za privlačenje investitora kojima je uvijek prvo pitanje kako da se priključe na Koridor – rekla je Mihajlovićeva.

Ona je navela da će 103 kilometra Koridora 11, između Obrenovca i Preljine, biti u funkciji prije ljeta, dok će u decembru biti završena i dionica Surčin-Obrenovac.

Mihajlovićeva je najavila da će se, zbog dionice Beograd-Surčin čija bi izgradnja trebalo da počne sljedeće godine, narednih dana sastati sa kineskim investitorima u Dubrovniku, te podsjetila da su Kinezi do sada u Srbiji uložili pet milijardi evra, a predstoji potpisivanje novih memoranduma.

– Da nismo finansijski sposobni, ne bismo mogli da damo garancije i ne bismo mogli u Dubrovniku da potpišemo memorandum za deonicu Beograd–Surčin vrednu 70 miliona evra i memorandum za deonicu ka Crnoj Gori Požega-Boljare. Procjena vrijednosti te dionice je od 1,5 do dvije milijarde evra – navela je Mihajlovićeva.

Ona je najavila da u junu počinju novi radovi na Moravskom koridoru, odnosno dionica Pojate-Preljina.

– Tako ćemo imati neprekidan auto-put od Beograda do Čačka u dužini od 120 kilometara, što je važno zbog bezbednosti, a ne samo zbog povezivanja sa Crnom Gorom. Ibarska magistrala je “magistrala smrti” i treba da uradimo sve što možemo da što prije imamo Koridor 11 – rekla je Mihajlovićeva.

(Srna)

PODIJELI