Krivokapić: Do 15. juna biće vakcinisano 35 odsto stanovništva

0
525
Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić rekao je danas u Skupštini Crne Gore da će do 15. juna biti vakcinisano 35 odsto stanovništva i da će biti dovoljno vakcina za sve građane.

On je u odgovoru na pitanje predsjednika poslaničkog kluba Socijaldemokrata Ivana Brajovića na koji način Vlada planira da se suoči sa katastrofalnom epidemiološkom situacijom u državi, rekao da krajem oktobra, kada je bio pik epidemije niko nije mogao da “priviri” računima Nacionalnog koordinacionog tijela.

“Ako pogledate što su preporučivali stručnjaci, a protežirao predsjednik Crne Gore – država bi trebalo da bude zatvorena. Zatvaranje je dovelo do fenomenalne četiri sedmice, a onda do katastrofalnih posljedica po turizam i minusa od 500 miliona evra”, naveo je Krivokapić.

On je istakao da je za ovakvo ponašanje kriv i premijer i svaki građanin koji ne poštuje mjere.

Krivokapić je naglasio da borba protiv kovida nije borba Vlade, nego čitavog društva te da je jedina država u okruženju koja ima u padu broj zaraženih, Crna Gora”.

Krivokapić je u toku premijerskog sata rekao i da je u toku rad na Zakonu o porijeklu imovine, te da se nada da će on uskoro biti poslat Skupštini na usvajanje.

On je istakao i da će program rada Vlade i Nacrt budžeta, biti dostavljeni u zakonskom roku.

Odgovarajući na pitanje poslanika Demokratskog Fronta Slavena Radunovića zašto je Vlada, “potpuno izvan svojih ustavnih nadležnosti, tražila mišljenje Venecijanske komisije o predlogu izmjena i dopuna tužilačkih zakona koje je predložila grupa poslanika, kad poslanici to nisu smatrali za potrebno”, Krivokapić je rekao da Vlada, prema Ustavu, ima pravo da tužilačke zakone usaglasi sa Evropskom komisijom, a preduslov je, kako je naveo, mišljenje Venecijanske komisije.

Krivokapić je rekao da Venecijanska komisija nije dala ni negativno, niti pozitivno mišljenje na predložene izmjene tužilačkih zakona, već ono u kojem se nalaze odgovarajuće preporuke, vrlo jednostavne za izmjenu.

On je dodao da se u Venecijanskoj komsiiji nalaze najkompetentnije osobe koje mogu nezavisno i nepristrasno odlučivati.

PODIJELI