Kurti traži povećanje broja pripadnika KFOR-a i više njemačkih vojnika

0
386

Premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti u intrevjuu za njemački dnevnik “Velt”založio se za povećanje broja pripadnika KFOR-a na KiM, i za veći broj njemačkih vojnika nego do sada što bi, kako je rekao, pomoglo Prištini, jer doprinosi odvraćanju od pretnji iz Srbije i Rusije.

KFOR bi nam mogao pomoći da dalje izgrađujemo sopstvene bezbjednosne strukture i sposobnosti, rekao je Kurti u ovom, još jednom intervjuu za strane medije koje daje posljednjih dana

“Povećali smo odbrambeni budžet za 52 odsto, naše nacionalne bezbjednosne snage broje 5.000 pripadnika i 3.000 rezervista. Ali oko Kosova ima 48 srpskih vojnih baza”, rekao je Kurti.

On je ponovio tvrdnje da Srbija i Rusija testno vojno sarađuju i da je zbog prijetnje iz Srbije i Rusije hitno potrebno da se poveća broj NATO vojnika na Kosovu.

Na pitanje o nedavnim mjerama u vezi uvođenja ulazno-izlaznog dokumenta za nosioce srpskih ličnih karti, kao i preregistracije vozila, Kurti je rekao da su te mjere prvi put primijenjene 1. avgusta i da je tada, kaže, bez problema, izdato 2.679 ulazno izlaznih dokumenata.

Kurti je kazao da će te mjere sprovesti od 1. septembra, “na neodređeno vrijeme”.

“Ali, spreman sam da Aleksandru Vučiću ispružim ruku – ako Srbija prihvati da odustane od graničnih kontrola onda ćemo i mi to uraditi i onda 1. septembra neće biti novih pravila”, rekao je Kurti.

On je ponovio da će Priština će tokom jeseni ili zime, najkasnije do Božića ove godine podnijeti zahtjev za kandidaturu za članstvo u EU i rekao da vjeruje da će zahtjev biti prihvaćen, jer je, tvrdi, “Kosovo na Zapadnom Balkanu najviše prodemokratska i prozapadna zemlja”.

Rekao je da Priština, kroz Sporazum o stabilizaciji i pridruživanje, ima dobre veze sa EU, te naveo da je, ugrožena bezbjednost evropskog kontinenta, poslije neopravdanog napada Rusije na Ukrajinu, ugrožena, pa bi, kaže, bilo važno da Evropa u Kosovu ima stabilnog partnera na Zapadnom Balkanu.

“Bilo bi važno da se neko sa uticajem u EU podigne i kaže – do 2030.treba svih šest zemalja Zapadnog Balkana da postanu članice EU. To nam je već 2003. obećano. Niko ne mora imati strah od nas, jer svih šest zemalja ima zajedno 18 miliona stanovnika, što je veličina Holandije”, rekao je on.

PODIJELI