Laketić: Nalazi komisije pred skupštinom

0
265
Predsjednik Komisije za utvrđivanje posljedica NATO bombardovanja na zdravlje stanovništva Darko Laketić izjavio je da je završena prva faza šestomjesečnog rada i najavio da će nalazi biti prezentovani Skupštini Srbije u novembru.

On je naglasio da je u Pčinjskom okrugu, gdje je vršeno istraživanje, uočeno da mnogo djece ima leukemiju i druge maligne bolesti.

Prema njegovim riječima, od 40 radnika koji su imali direktni kontakt sa kontaminiranim terenom na asanaciji i montiranju žičane ograde na terenu Pljačkovica kod Vranja, koji je gađan projektilima sa osiromašenim uranijom, njih 10 preminulo od malignih bolesti.

“Gotovo svi ostali imaju različite kožne promene u vidu plikova ili crvenila. Pojedinima se javlja teži oblik – žive rane koje ne zarastaju”, rekao je Laketić za “Večernje novosti” i dodao da se trenutno radi statistička analiza svih podataka.

On je naglasio da je plan Komisije da posjeti Pančevo, Kragujevac i Novi Sad i ukazao da je naučno dokazano da na zdravlje stanovništva ne utiču samo osiromašeni uranijum i njegov radiološki i hemijski efekat, već i svi toksini koji oslobođeni tokom bombardovanja, poput piralena, hlora, derivata benzena.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here