Linta: Ako je bezopasno, zašto odlagalište ne grade u Zagrebu ili Međimurju?

0
244

Opština Dvor kao jedna od najsiromašnijih u Hrvatskoj koja je naseljena većinski Srbima odabrana je za odlaganje radioaktivnog otpada s ciljem da im se pošalje jasna poruka da nisu dobrodošli jer se smatraju neprijateljima hrvatske države i da im je zbog toga najbolje da se isele u Srbiju ili u treće zemlje, ocijenio je predsjednik Odbora Skupštine Srbije za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta.

On je istakao da je to apsolutno neprihvatljiva i bezumna odluka Hrvatske jer se lokacija na Trgovskoj gori nalazi blizu rijeke Une i granice sa BiH u kojoj bi bilo ugroženo gotovo 300.000 stanovnika u 13 opština u riječnom slivu zbog negativnih posljedica po kvalitet života i zdravlje građana.

Linta je naveo i da je važno naglasiti da Hrvatska na taj način krši brojne evropske propise i međunarodne konvencije u zaštiti životne sredine i prekograničnoj saradnji, saopšteno je iz Saveza Srba iz regiona čiji je Linta predsjednik.

On je ocijenio kao najbrutalnije laži vrhunsko licemjerje izjave predstavnika hrvatske vlasti i nadležnih hrvatskih institucija kako izgradnja odlagališta radioaktivnog i nuklearnog otpada na mjestu bivšeg vojnog skladišta Čerkezovac na Trgovskoj gori tobože neće ugroziti živote velikog broja ljudi, ekonomski razvoj i životnu sredinu sa obje strane Une.

“Ako je tačno da je sve bezbjedno i bezopasno, zbog čega hrvatska vlast nije donijela odluka da odlagalište gradi u Zagrebu ili na području Zagorja i Međimurja, a ne na području srpske opštine Dvor i u blizini granice sa BiH?”, upitao je Linta.

On je podsjetio da je dobro poznato da se ljudi koji žive u slivu rijeke Une u velikoj mjeri bave poljoprivredom i proizvodnjom zdrave hrane, te da je jasno da u slučaju odlaganja radioaktivnog i nuklearnog otpada na Trgovskoj gori građani ne bi mogli da prodaju svoje proizvode jer niko ne bi htio da ih kupi zbog opasnosti da imaju povećanu dozu radioaktivnosti.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here