Linta: Napad na sportiste ne iznenađuje u zemlji čiji je temelj ustaštvo

0
587

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocijenio je da nedavni svirepi fizički napad na vaterpoliste “Crvene zvezde” u Splitu nije iznenađenje, ako se uzme u obzir nesporna činjenica da je današnja Hrvatska nastala na temeljima nacifašističke NDH.

Linta je ukazao da je Split jedan od mnogih gradova u Hrvatskoj gdje je tokom devedesetih godina prošlog vijeka izvršeno brutalno etničko čišćenje Srba i otimanje i uništavanje srpske imovine, kao i da su Srbi brutalno premlaćivani i mučeni na najrazličitije načine i dio njih ubijen u splitskom logoru “Lora”.

“`Lora` je od 1992. do 1997. godine bila logor smrti i kroz njega je golgotu prošlo preko 1.000 srpskih civila, vojnika i ratnih zarobljenika, a utvrđeno je da je najmanje 70 logoraša ubijeno. Srbi su stavljeni van zakona i nisu imali zaštitu jer je vlast Franje Tuđmana imala za cilj stvaranje etnički čiste hrvatske države bez Srba”, podsjetio je Linta.

On je naveo da se u nasilnom izbacivanju Srba iz njihovih stanova uz prijetnje smrću i prebijanja u Splitu posebno istakla takozvana Deveta bojna HOS-a koja je dobila ime Rafael Boban, po jednom od komandanta čuvene po zlu Crne legije u NDH i koja je osnovana 10. aprila 1991. godine – na dan osnivanja genocidne NDH, saopšteno je iz Saveza Srba iz regiona.

“Pripadnici pomenute jedinice sebe su smatrali i smatraju se i sada ustašama. Grad Split je 2014. godine podigao spomenik pomenutoj ustaškoj jedinici. Svakog 10. aprila pripadnici Devete bojne HOS-a okupljaju se u crnim uniformama uz uzvikivanje ustaškog pozdrava `Za dom spremni` da obilježe osnivanje svoje jedinice”, naglasio je Linta.

On je naveo da tom “ustaškom derneku” iz godine u godinu prisustvuju izaslanici Ministarstva hrvatskih veterana, župan ili zamjenik župana Splitsko-dalmatinske županije, gradonačelnik ili zamjenik gradonačelnika Splita, a da je to samo jedan u nizu dokaza da je ustaštvo temelj Hrvatske.

Trojica vaterpolista “Crvene zvezde” u subotu, 9. februara, na Rivi su napadnuta prvo verbalno, a zatim i fizički.

Policija je od petorice napadača uhapsila trojicu, a istražni sudija će odlučiti da li će suđenje za počinjena krivična djela iz mržnje čekati na slobodi ili u zatvoru na Bilicama.

(Srna)

PODIJELI