Linta: Nerazumna provokacija Valentina Incka

0
338

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocijenio je kao nerazumnu provokaciju najavu visokog predstavnika u BiH Valentina Incka da je spreman da nametne zakon o zabrani negiranja genocida u BiH.

– Riječ je o jednoj u nizu provokacija Valentina Incka koja je usmjerena protiv Republike Srpske, Srbije i čitavog srpskog naroda. Apsolutno je apsurdna i bezumna izjava Incka da stavlja u istu ravan Holokaust koji je nacistička Njemačka počinila nad Јevrejima u Drugom svjetskom ratu i ratni zločin nad Bošnjacima u Srebrenici – naveo je Linta.

Linta je istakao da Incko dobro zna da je Haški tribunal bio politički sud koji je osnovan da sudi političkim i vojnim liderima srpskog naroda na osnovu falsifikovanih dokaza i lažnih izjava svjedoka saradnika, saopšteno je iz Saveza Srba iz regiona.

– Dobro je poznato da je Međunarodni sud pravde 2007. godine donio presudu da su pojedine jedinice Vojske Republike Srpske tobože počinile genocid u Srebrenici isključivo na osnovu političkih presuda Haškog tribunala – istakao je Linta.

On je dodao da u međunarodnoj zajednici mnogi znaju da je glavni cilj Haškog tribunala bio da Srbe predstavi kao zločince, a Bošnjake kao žrtve.

– Srbija, Republika Srpska i srpski narod ne prihvataju i nikada neće prihvatiti najbezočniju laž i izmišljotinu da se u Srebrenici desio genocid – ukazao je Linta.

On smatra da Srbija treba da pokrene diplomatsku, pravnu i političku borbu u međunarodnoj zajednici za utvrđivanje prave i pune istine o događajima koji su se desili u Srebrenici 1995. godine.

Prema njegovim riječima, potrebno je, između ostalog, organizovati okrugli sto na kome bi učestovali predstavnici naučnih i obrazovnih institucija, ugledni advokati, pravnici i ličnosti iz javnog života iz Srbije i regiona.

– Nakon toga potrebno je organizovati međunarodnu konferenciju na koje bi, između ostalog, bile pozvane svjetski poznate ličnosti iz oblasti nauke, umjetnosti, bezbednosti, stručnjaci za genocid, vojna lica koja su bila svjedoci čitavog događaja u julu 1995. godine i drugi – dodao je Linta.

PODIJELI