Linta: U Hrvatskoj nastavljena mržnja prema Srbima

0
229

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta izjavio je da ispisivanje grafita “Četnik, seli se” zajedno sa slovom “U” na porodičnom imanju srpske porodice Popović u selu Čista Mala predstavlja nastavak širenja mržnje i netrpeljivosti prema Srbima.

Linta ističe da je to samo jedan od desetina hiljada grafita iste ili slične sadržine u Hrvatskoj.

On je podsjetio da je u selu Čista Mala prije rata devedesetih godina prošlog vijeka živjelo više od 600 Srba, a da ih sada ima jedva osamdesetak, i to mahom starijih ljudi.

Linta navodi da je porodica Popović, kao i mnoge druge srpske povratničke porodice u Krajini, doživjela u prethodne 23 godine od završetka rata mnoge neprijatnosti i šikaniranja samo zato što su odlučili da se vrate u svoj rodni kraj.

“Vlasti u Hrvatskoj ne čine ništa da brojni ustaški, nacistički i srbomrzački grafiti i poruke budu obrisani i počinioci najstrože kažnjeni. Tragična je činjenica da Državno tužilaštvo Hrvatske smatra da širenje mržnje i netrpeljivosti nije krivično djelo, čime se šalje jasna poruka preostalim Srbima da se isele”, istakao je Linta.

Linta, koji je i predsjednik Odbora skupštine Srbije za Srbe u dijaspori, ponovo je apelovao na Predstavništvo EU u Hrvatskoj i ambasadore zemalja njenih članica da zatraže da predsjednik Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović i premijer Andrej Plenković javno osude ovaj i mnoge druge primjere širenja mržnje, netrpeljivosti i pozivanja na nasilje prema Srbima u Hrvatskoj.

“Takođe, krajnje je vrijeme da EU pošalje poruku vlastima u Hrvatskoj da nadležne državne institucije konačno počnu da pronalaze i kažnjavaju naredbodavce i počinioce ovog i mnogih drugih vandalskih činovima čiji je cilj protjerivanje preostalih Srba i otimanje njihove imovine”, istakao je Linta.

Vukovarski portal “Srbi.hr” objavio je da je juče na porodičnom imanju Bogoljuba Popovića u selu Čista Mala, u Ravnim Kotarima, pedesetak kilometara od Knina, velikim slovima osvanuo grafit sa porukom “Četnik, seli se”, uz simbolično slovo “U”, oznaku za nacistički ustaški pokret iz Drugog svjetskog rata.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here