Ljajić: Referendum o pitanju Kosova i Metohije nije bježanje od odgovornosti

0
760

Referendum na kojem bi se građani Srbije izjasnili o pitanju Kosova i Metohije nije bježanje od odgovornosti, ocijenio je potpredsjednik Vlade Srbije Rasim Ljajić.

Ljajić je rekao da referendum nije opcija za rješenje tog pitanja, već način da se građani slobodno i demokratski izjasne o rješenju koje će predložiti političari.

Prema njegovim riječima, u prošlosti su postojali “teledirigovani” referendumi, gdje se očekuje odgovor kakav vlast i predstavlja kroz kampanju.

“Ovde i da hoćete da fingirate, to je jako teško, imajući u vidu visok stepen polarizacije koju kosovsko pitanje povlači sa sobom”, rekao je LJajić za Radio-televiziju Srbije.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nedavno je, po povratku sa Kosova i Metohije, najavio je mogućnost referenduma na kojem bi se građani izjasnili o kosovskom pitanju.

Ako bi se mijenjala ustavna preambula u kojoj se pominje Kosovo, riječ bi bila o ustavnom referendumu, koji bi bio obavezujući, navodi RTS.

Građane su Srbiji vlast je 1992. godine pitala na referendumu o amandmanima na Ustav, šest godina kasnije da li su za učešće stranih predstavnika u rješavanju problema na Kosovu i Metohiji, a 2006. izjašnjavali su se o novom Ustavu.

Da li će referenduma biti i sa kojim pitanjem, biće jasnije poslije proljeća, do kada bi trebalo da traje unutrašnji dijalog o Kosmetu, zaključuje RTS.

(Srna)

PODIJELI