Mađarski ministar: Niko nije fer kao Srbija, ne držite joj lekcije

0
319

Mađarski ministar inostranih poslova Peter Sijarto izjavio je da mrzi kada čuje da neke zemlje članice EU dijele lekcije Srbiji u vezi sa manjinama, jer niko ne daje tolika prava mađarskoj manjini i ne ophodi se prema njima tako fer kao Srbija.

Sijarto je na panelu “Zapadni Balkan – evropeizacija, demokratizacija i zajednička odgovornost”, u okviru Strateškog foruma na Bledu, poručio da Srbiji ne trebaju lekcije, već joj treba dati mogućnost da uđe u EU.

“Mađarska smatra da što nas je više, to smo snažniji. Ne vidim koja je pravna prepreka za širenje. Zašto nismo otvorili sva poglavlja sa Srbijom, posljednje poglavlje sa Crnom Gorom? Moje kolege u EU su priznale da nema nikakvih pravnih prepreka. Da li je riječ o političkim preprekama jer ne žele proširenje EU?”, upitao je Sijarto.

Prema njegovim riječima, kada razgovara sa kolegama u EU, oni često govore da se širi uticaj drugih globalnih igrača na zapadni Balkan, ali kada ih pita zašto Unija nije primila u članstvo region, ne dobija odgovor, prenose beogradski mediji.

“Mi koji živimo u susjedstvu znamo da proširenje nije samo u interesu zemalja zapadnog Balkana, već u interesu Evrope, kako ekonomskom i bezbjednosnom, tako i svakom drugom. Bez proširenja, EU ne može biti snažnija”, rekao je Sijarto.

srna

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here