Makron dolazi da pomogne Srbiji u vezi sa Kosovom?

0
497

Predsjednik Francuske Emanuel Makron boraviće u Beogradu 5. i 6. decembra, a od posjete nije odustao ni zbog demonstracija i nereda poslednjih dana na ulicama Pariza povodom povećanja poreza na gorivo, piše “Blic”.

Poznavaoci prilika kažu, navodi list, da je pozitivna poruka i to što je francuski predsjednik odlučio da prenoći u Beogradu, a da je veći dio programa posjete sam sastavio.

Makron će se sastati s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, a tokom prvog dana posjete biće upriličen zvaničan doček. Nakon sastanka s Vučićem, biće održana zajednička konferencija za štampu, a potom i večera na kojoj će domaćin biti predsjednik Srbije.

Drugi dan biće uglavnom posvećen žrtvama Prvog svjetskog rata, navodi list.

Francuski predsjednik dolazi samo u Srbiju, a njegov dolazak nije dio neke šire balkanske turneje. Iako je njegov raspored već tokom ljeta bio ispunjen do kraja godine, Makron je naložio saradnicima da neki od termina oslobode kako bi se realizovala poseta Beogradu, navodi “Blic”.

“Sve je isplanirano tako da se pokaže jasno poštovanje za srpske žrtve iz Prvog svetskog rata, posebno nakon skandala i propusta koje je nedavno u Parizu napravio njegov protokol. Očekuje se da se Vučić i Makron obrate građanima na Kalemegdanu, ispred Spomenika zahvalnosti Francuskoj”, rekao je izvor “Blica” upoznat s programom posjete.

Makron će, kako se očekuje, tokom razgovora s predsjednikom Vučićem podržati svaku ideju razgraničenja, odnosno prijedlog koji Srbija iznese kao prihvatljiv za konačno rješenje kosovskog pitanja, piše “Blic”.

Navodi se da je on to već poručio Vučiću tokom njegove posjete Francuskoj, a sigurno će biti riječi i o sve učestalijim provokacijama Prištine u posljednjih nekoliko nedjelja, posebno po pitanju podizanja taksi na 100 odsto.

Iako je Makron prije nekoliko meseci izjavio da Evropska unija ne treba da prihvati novu članicu sve dok se taj blok dublje ne integriše i ne sprovede temeljne reforme, izvor “Blica” tvrdi da Makron nije protiv proširenja, već smatra da je prije svega neophodno srediti stanje u EU.

“On je samo zagovornik toga da se EU mora utegnuti, da nema iskakanja poput onog što čine Poljska, Slovačka, Hrvatska ili Mađarska, koje se ponašaju kao članice samo onda kada njima to odgovara, dok pružaju otpor kada treba da podrže određene prijedloge Unije, poput onog o upravljanju migrantskom krizom”, navodi sagovornik lista.

(Tanjug)

PODIJELI