MALI: POTVRĐEN PRIVREDNI RAST OD 3,5 ODSTO 

0
148

Misija Međunarodnog monetarnog fonda /MMF/ tokom aktuelne posjete Beogradu potvrdila je da će Srbija ove godine imati privredni rast od najmanje 3,5 odsto, rekao je danas ministar finansija Srbije Siniša Mali.
“Ove godine minimum 3,5 odsto, što je veoma važno za planove banaka. Predviđanja i MMf-a i Svetske banke je da će Srbija najbrže rasti u regionu do 2023. godine”, rekao je Mali.

Mali je napomenuo da to pokazuje da će životni standard građana biti značajno podignut, prenose beogradski mediji.

On je naveo da će, prema toj prognozi, bruto društveni proizvod po glavi stanovnika, koji je 2018. godine bio oko 7.200 dolara, 2023. godine biti oko 10.400 dolara.

Mali, koji je otvorio konferenciju “Digitalno bankarstvo”, rekao je da se država polako povlači iz bankarskog sektora i da je već prodat udio u Jubmes banci.

“Tender za izbor strateškog partnera za Komercijalnu banku biće objavljen najkasnije početkom juna”, rekao je Mali i dodao da će u vlasništvu države ostati samo banka Poštanska štedionica.

Misija MMF-a, koja u Srbiji boravi od 10. maja, sutra završava zvaničnu posjetu Beogradu, tokom koje je razgovarala sa najvišim predstavnicima države.

Srbija i MMF su nakon uspješno završenog trogodišnjeg stendbaj aranžmana, u julu prošle godine ušli u novi aranžman koji ima savjetodavnu ulogu i prevashodno je orijentisan na sprovođenje strukturnih reformi. /kraj/dm/am

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here