Marković: Otkazaćemo članstvo u EU ako uslov bude predaja Kosmeta

0
770

Lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma izjavio je da će Srbija “otkazati članstvo u EU ukoliko uslov za to bude predaja Kosova i Metohije”.

Marković je na zajedničkoj konferenciji za novinare s ruskim ambasadorom u Srbiji Aleksandrom Čepurinom rekao da “dio međunarodne zajednice od Srbije traži da teroristima preda dio svoje teritorije, Pećku patrijaršiju i teritoriju gdje je rođena Srpska pravoslavna crkva”.

“Ako to bude uslov za ulazak u EU, siguran sam da ćemo i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i šef diplomatije Ivica Dačić i ja i moja partija i veliki broj partija u parlamentu otkazati članstvo u EU”, poručio je Marković.

Povodom incidenta u Skupštini Srbije koji je izazvao lider radikala Vojislav Šešelj, Marković je ukazao da je riječ o članovima stranke koja nije na vlasti i da prave diplomate ne treba da reaguju kao šef hrvatske delegacije Goran Jandroković u Beogradu.

“Šta je onda trebalo da kaže predsednik Srbije Vučić kada je u Zagrebu napadnut od poslanika hrvatskog parlamenta na pešačkom prelazu i kada je prilikom njegove posete zapaljeno nekoliko srpskih zastava i kada su mu skandirali – `Aco četniče`?”, upitao je Marković.

On je naveo da Jagodina želi da otvori kancelariju koja će se zvati “Ruska kuća”, a koja će podsticati ekonomsku, kulturnu i sportsku saradnju i pomagati ljudima iz centralne Srbije koji žele da sarađuju sa Rusijom.

Ambasador Čepurin poručio je da je jaka Rusija interes i Srbije, te primijetio da je Srbija stradala kada god je Rusija bila slaba.

“Svijet se sve više nalazi u stanju haosa. Uočavamo besmislene provokacije, koje se stalno ponavljaju i koje bez sumnje neće dovesti do rezultata na koji računaju oni koji prave te provokacije. Jedan od rezultata, koji te zemlje planiraju, jeste i otcjepljenje Kosova od Srbije. To je dio njihove kampanje”, rekao je Čepurin.

(Srna)

PODIJELI