Mbape donirao 27.000 funti u fond za potragu pilota Ibotsona

0
610

Fudbaler Pari Sen Žermena Kilijan Mbape priložio je novac u fond koji je osnovala porodica nestalog pilota Dejvida Ibotsona.

Pilot koji je iz Kroula u oblasti Linkolnšajr, i dalje se vodi kao nestao pošto se letjelica u kojoj su bili on i fudbaler Emilijano Sala srušila 21. januara na dno Lamanša.

Tijelo Emilijana Sale je pronađeno u olupini na dnu Lamanša u blizini ostrva Gernsi, dok se za Ibotsonom još traga.

Do nedjelje u prokepodnevnim časovima u fond je pristiglo više od 6.000 donacija čime je dostignuta cifra od 100.000 funti, dok je cilj da se prikupi 300.000.

Mbape je riješio da se odazove apelu porodice i pomogao je time što je uplatio 27.000 funti. Bivši kapiten Engleske, Gari Lineker uplatio je 1.000 funti.

Inače, u poruci koja objašnjava razlog za osnivanje fonda, porodica pilota Ibotsona je napisala sljedeće:

“Pokušavamo da se nosimo s ovim tragičnim okolnostima i gubitkom dva nevjerovatna čovjeka. Saznati da je potraga zvanično opozvana za naredni period učinila je sve ovo samo još težim. Ne možemo da podnesemo pomisao da je Dejvid negdje sam, želimo da se vrati kući kako bismo ga ispratili i sahranili”.

Ibotson i Sala su bili u avionu koji se srušio na putu od Nanta ka Kardifu. Sala je trebao da zaigra za klub iz Velsa pošto je tek bio potpisao ugovor sa klubom.

U znak sjećanja na Emilijana njegov bivši klub Nant je riješio da povuče dres sa brojem devet.

PODIJELI