Mediji: Tri države razmatraju povlačenje priznanja Kosova

0
377

Srbija u ovom trenutku ima najave najmanje tri države koje su spremne da preispitaju svoje odluke o priznavanju nezavisnosti tzv. Kosova, pišu “Novosti”.

Beograd će prema njima usmjeriti diplomatske aktivnosti ukoliko Albanci nastave sa lobiranjem za nova priznavanja, kao i za prijem u međunarodne organizacije, što predstavlja direktno rušenje tek obnovljenog dijaloga.

Srbija je mjesecima bila pod velikim pritiskom Zapada da prekine lobiranje za povlačenja priznavanja, a Priština je, dok je držala na snazi takse od sto odsto na srpsku robu, smatrala da srpska strana prvo treba da prekine sa kampanjom “otpriznavanja”, da bi oni poništili svoju odluku o tarifama. Državni vrh Srbije, međutim, odbijao je postavljanje znaka jednakosti između ove dvije stvari, podsjećaju “Novosti“.

Ričard Grenel, američki posrednik u dijalogu, 15. juna saopštio je da su obje strane pristale da privremeno pauziraju sa traženjem novih priznavanja i članstva u međunarodnim organizacijama.

Od tada je prošlo mjesec dana, a premijer privremenih institucija u Prištini Avdulah Hoti izjavio je da samoproglašeno Kosovo neće prekinuti svoje inicijative za prijem u međunarodna tijela.

Nastavak dijaloga Beograda i Prištine na tehničkom nivou trebalo bi da se nastavi ove nedjelje, a prema saznanjima portala “Kosovoonlajn”, koordinator za dijalog sa Beogradom Skender Hiseni otputovaće u Brisel, mada se on o tome nije izjašnjavao.

/Nezavisne/

PODIJELI