Mesut Ozil se povukao iz reprezentacije Njemačke

0
536

Prašina oko Mesuta Ozla nikako da se slegne, igrač se našao na meti kritika u Njemačkoj zbog fotografisanja sa turskim predsjednikom Redžepom Tajiom Erdoanom, a debakl Nijemaca na Mundijalu samo je produbio agoniju 30-godišnjeg fudbalera. Cijela afera dobila je epilog – Ozilovo povlačenje iz nacionalnog tima.

On je u otvorenom pismu, koje je postavio na Twitter optužio medije da su okrenuli naciju protiv njega.

“Ako novinar ili komentator pronađu grešku u mojoj igri, onda to mogu da prihvatim, nisam savršen igrač, i to može samo da me motiviše da radim još bolje. Ali ne mogu da prihvatim što mediji u Njemačkoj uporno krive moju višenacionalnu pripadnost i najobičniju fotografiju za neuspeh cijelog tima na Mundijalu.”

Saopštenje je objavljeno iz više dijelova, i prilično je opširno, a završava se ovim riječima:

“Teška srca i nakon mnogo razmišljanja odlučio sam da ne igram za reprezentaciju sve dok budem osjećao rasnu mržnju i nepoštovanje. Nekada sam nosio njemački dres sa velikim ponosom i uzbuđenošću, ali to više nije slučaj. Ovo je bila veoma teška odluka, jer sam uvijek davao sve od sebe za saigrače, trenere i divne ljude u Njemačkoj. Ali kada visoki funkcioneri saveza ne poštuju moje turske korijene i sebično me koriste kao političku propagandu, onda je stvarno dosta. Rasizam nikada ne smije biti prihvaćen”, zaključio je sada već bivši reprezentativac Njemačke.

(N1)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here