Mihajlović: Auto-put će dodatno zbližiti Srbiju i Srpsku

0
236

Potpredsjednik Vlade Srbije Zorana Mihajlović istakla je da je budući auto-put koji će povezivati Srbiju i BiH najbolji primjer da je infrastruktura mnogo više od betona i asfalta, te da će se na taj način dodatno zbližiti Srbija i Republika Srpska.

“Time gradimo i povjerenje i bolje odnose između Srba i Bošnjaka, čime postavljamo temelj za bolju saradnju i bolju budućnost čitavog regiona”, dodala je ona.

Mihajlovićeva je naglasila da je u Srbiji sve spremno za početak gradnje prve dionice auto-puta Beograd-Sarajevo, odnosno od Sremske Rače do Kuzmina.

“Turska kompanija `Tašjapi` uveliko gradi svoj kamp i dogovor je da radovi počnu tokom ljeta, i to na mostu preko Save u Sremskoj Rači”, rekla je za “Glas Srpske” Mihajlovićeva, koja je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije.

Mihajlovićeva je izrazila nadu da će tokom jeseni predsjednici Srbije Aleksandar Vučić i Turske Redžep Tajip Erdogan i predsjedavajući i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik biti u prilici da posjete radove.

Prema njenim riječima, ovaj auto-put jedan je od nekoliko čiju izgradnju Srbija počinje u ovoj godini i važan je projekat za regionalno povezivanje.

Ona je navela da će dionica od Kuzmina do Sremske Rače, dužine oko 17 kilometara, biti dio budućeg auto-putnog pravca prema Bijeljini.

“Početak dionice biće na auto-putu Beograd-Zagreb, kojim će biti povezana sa petljom kod mesta Kuzmin, a dalje trasa nastavlja do Sremske Rače, gdje je planiran međudržavni most na Savi, koji će biti veza sa Republikom Srpskom /BiH/”, rekla je ona.

Ona je navela da će dionica Sremska Rača-Kuzmin biti jedna od dvije dionice auto-puta Beograd-Sarajevo koja će se graditi, uz dionicu Požega-Kotroman, dužine 60 kilometara, čime će se napraviti “takozvani kružni auto-put Beograd-Sarajevo”.

“Vrednost ugovora sa kompanijom `Tašjapi` za dionicu Kuzmin-Sremska Rača iznosi 225 miliona evra i uključuje i izradu planske i projektne dokumentacije, izgradnju trase auto-puta i novog mosta preko Save. Očekujemo da izgradnja bude završena u roku koji je predviđen ugovorom, odnosno za najviše četiri godine”, rekla je ona.

Mihajlovićeva je naglasila da su trenutni odnosi Srbije i Republike Srpske vjerovatno najbolji do sada te da vjeruje da tome doprinose ne samo specijalni odnosi i povezanost srpskog naroda sa obje strane Drine, već i zajedničke inicijative da se sačuva kolektivno pamćenje i identitet srpskog naroda, kao i konkretni projekti koje će doprinijeti bržem razvoju i boljem životu građana.

(Srna)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here