Milanović će Badnjak provesti na Kosovu s hrvatskim vojnicima

0
357

ZAGREB – Predsjednik Zoran Milanović službeno će posjetiti Republiku Kosovo uoči Božića te provesti Badnjak s pripadnicima Hrvatske vojske raspoređenim u sklopu NATO-ove operacije KFOR, saopšteno je iz njegove kancelarije.

U službenu posjetu Prištini 23. i 24. decembra Milanović odlazi na poziv predsjednice Republike Kosovo Vjose Osmani Sadriu s kojom će održati sastanak tete-a-tete. Hrvatski predsjednik učestvovaće i na sastanku delegacija dvije države te se sastati s premijerom Aljbinom Kurtijem, navodi Kancelarija predsjednika.

Drugog dana boravka na Kosovu Milanović će posjetiti hrvatske vojnike u sastavku KFOR-a s kojima će provesti Badnjak. Na Kosovu je 36. hrvatski kontingent, u kojem je 141 pripadnik HV-a. Milanović ih je ispratio 22. novembra, kada su pripadnici Hrvatske vojske otputovali u šestomjesečnu rotaciju na Kosovo.

Posjeta Kosovu biće prilika da Milanović lično ponovno razgovara s hrvatskim vojnicima koji će se u praznično vrijeme nalaziti daleko od svojih porodica, piše Kancelarija predsjednika u saopštenju.

Planiran je i Milanovićev sastanak s komandantom NATO-ove operacije KFOR, general-pukovnikom Ferencom Kajarijem. Raspored službenog putovanja uključuje i Janjevo, mjesto u kojem žive većinom Hrvati, gdje će Milanović razgovarati s don Matom Palićem, hrvatskim sveštenikom i župnikom u Janjevu, te s pripadnicima hrvatske manjine o uslovima života na Kosovu.

PODIJELI