”Mini Šengen” srpska namjera da formira četvrtu Jugoslaviju

0
407

Premijer privremenih kosovskih institucija Aljbin Kurti izjavio da je “mini Šengen” srpska namjera da formira četvrtu Jugoslaviju.

On smatra i da je takva ideja opasnost.

“Balkanski ‘mini Šengen’ nije stvarnost, već više ideja. Za saradnju šest zemalja regiona imamo okvir Berlinskog procesa. U tom smislu nema ničeg novog”, kazao je sinoć Kurti u emisiji “Rubikon” na KTV.

On nije isključio mogućnost da prisustuje narednom sastanku balkanskog “mini Šengena”, ali navodi da je malo je vjerovatno da bi takva odluka bila donijeta u njegovom kabinetu, prenio je Kosovo Onlajn.

“Moramo da razgovaramo o svemu u Vladi Kosova. Moramo da sačekamo dokumentaciju ove ideje i ja ću razviti neke preliminarne kontakte pre nego što odem na četvrti sastanak”, rekao je on.

Uvjeren je, međutim, da bi albanski “makro Šengen” mogao da se implementira vrlo brzo.

“Albanski ‘makro Šengen’ podrazumeva sveobuhvatnu albansku liberalizaciju. Balkanski “mini-Šengen” je ideja koja nije sprovedena, dok albanski ‘makro Šengen’ može da se sprovede vrlo brzo. Takve inicijative ne mogu se usmeriti negde drugde, sem prema Berlinskom procesu”, rekao je Kurti.

Govoreći o stavu Trampovog izaslanika Ricarda Grenela, koji insistira na ukidanju takse na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine, Kurti je rekao da američki diplomata “ima puno energije i nije zlonameran”, ali da su pitanja na Balkanu i odnosi Kosova i Srbije osjetljivi.

Ponavlja da je pokazao spremnost da ukine takse, ali nakon uspostavljanja principa reciprociteta.

“Preciziraćemo šta je reciprocitet. Kosovo može da primeni reciprocitet, ali to ne čini. Nikako ne možete ulaziti u Srbiju sa kosovskim registarskim tablicama. Tako bi moglo da postupi i Kosovo, tako bi izgledao reciprocitet. Imamo pravo da ne dozvolimo srpske kamione jer nemamo ugovor o drumskom prevozu”, naveo je Kurti.

/Tanjug/

PODIJELI