Miodrag Sofrenić: Nismo ucijenili Roberta Prosinečkog

0
264

Nismo ucijenili Roberta Prosinečkog, poručio je Miodrag Sofrenić, potpredsjednik Nogometnog/Fudbalskog saveza BiH, reagujući na navodne tvrdnje da se selektor “zmajeva” predomislio i odustao od ostavke nakon što je upozoren od članova Izvršnog odbora da bi u slučaju jednostranog raskida ugovora morao platiti “penale” od nekoliko stotina hiljada KM.

Nakon što je u nedjelju poslije poraza u Jerevanu od Jermenije rekao da podnosi ostavku, a dan kasnije i u Sarajevu ponovio do ostaje pri svojoj odluci, Prosinečki se u utorak ipak predomislio pošto je dobio jednoglasnu podršku članova “bh. fudbalske vlade”.

“Nema ništa skriveno, spektakularno, nije bilo ultimatuma i ucjena. Takve konstrukcije su najveća glupost. Selektor je u nedjelju rekao da podnosi ostavku i razgovarano je s njim odmah već u Jerevanu. Kada je prenoćilo, odnosno kada je prošlo malo vremena, sjeli smo hladne glave, svi zajednički diskutovali i donijeli zaključak da Prosinečki ostaje, što smatramo najboljim rješenjem u ovom trenutku”, tvrdi Sofrenić.

Pojašnjava da je u analizi neočekivanog poraza od Jermenije 2:4 zaključeno da bh. timu, bez obzira i na određene slabosti u igri, prije svega u odbrani, ni sreća nije bila naklonjena.

“Adrenalin nakon onakve utakmice, razočarenje zbog četiri glupo primljena gola, a pritom mi nismo iskoristili skoro deset zicera, pa onda nam nije dosuđen ni čist penal, sve je to uticalo na prvobitnu odluku Roberta Prosinečkog da podnese ostavku. Nije ista reakcija čovjeka odmah nakon meča i kada se sjedne i razgovara dan ili dva kasnije. Prosinečki je ostavkom pokazao svoju moralnu stranu, rekavši da odlazi, jer su šanse izgubljene ili su na granici, što je ranije, moram podsjetiti, malo koji selektor htio prihvatiti kao vlastitu odgovornost. Većina njegovih prethodnika čakala je maltene da ih neko mrtve izvuče s klupe”, podsjeća Sofrenić.

Zajednički zaključak članova Izvršnog odbora N/FS BiH i Prosinečkog na kraju je bio da nastavi rad te da, iako su šanse za direktan plasman umanjene, one još postoje.

“Postoje, ne samo kroz baraž UEFA Lige nacija nego i kroz aktuelne kvalifikacije. Mi narednog mjeseca na domaćem terenu imamo meč loptu sa Finskom, od koje i dalje smatramo da smo bolji. Potom idemo u goste Grčkoj, koja je maltene otpisana nakon remija sa Lihtenštajnom. Onda nam u novembru dolaze Italijani, koji će tada vjerovatno već osigurati plasman, a ja kažem pa zašto ne pobijediti i Italijane. Mi smo u ovom trenutku izgubili samo trećinu šansi”, kaže Sofrenić.

Neki mediji prenijeli su da su članovi Izvršnog odbora sugerisali ili čak naložili Prosinečkom da ubuduće mora zvati neke igrače koji do sada nisu bili na popisu. Najčešće spominjano ime u javnosti svakako je Ognjen Vranješ.

“Bila je diskusija na tu temu, ali ja nisam primijetio da je bilo ko od članova IO na bilo koji način izvršio sugestiju na selektora da pozove bilo kojeg igrača. Niko selektoru nije naredio da bilo koga zove. Konstatovano je samo da je činjenica da smo u ovom trenutku oslabljeni bez igrača kakav je Ognjen Vranješ. Taj stav imale su na moje iznenađenje i neke kolege, od kojih nisam očekivao da će reagovati na taj način”, dodao je Sofrenić.

nezavisne

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here