Hrvatska će imati dva kluba u Ligi šampiona

0
325

Evropska fudbalska federacija (UEFA) potvrdila je pristupne liste za svoja klupska takmičenja u sezoni 2020./2021., kada će Hrvatska imati dva predstavnika u kvalifikacijama za Ligu šampiona, objavljeno je na internet stranici HNS-a.

U sljedećem izdanju evropskih klupskih takmičenja, u Ligi šampiona i Ligi Evrope, Hrvatska će imati čak pet svojih predstavnika, uključujući i dva u borbi za grupnu fazu Lige šampiona.

Hrvatski će se prvak u kvalifikacije uključiti u drugom pretkolu tzv. puta prvaka, a drugoplasirana ekipa Prve HNL zaigraće takođe u drugom pretkolu, ali u tzv. ligaškom putu, zajedno s viceprvacima Turske, Holandije, Austrije, Češke i Grčke.

Drugo pretkolo Lige šampiona iduće se godine igra 21. i 22. jula, odnosno 28. i 29. jula.

Promjena za hrvatske klubove ima i u kvalifikacijama za Ligu Evrope. Četvrtoplasirani tim prvenstva više se neće uključivati u takmičenje već u prvom pretkolu, nego tek u drugom, zajedno s trećeplasiranim timom. Pobjednik Kupa ponovo će svoj prvi dvoboj odraditi u trećem pretkolu.

Drugo pretkolo Lige Evrope igra se 23. i 30. jula, a treće je na rasporedu 6. i 13. avgusta iduće godine.

Prvak će ići u drugo pretkolo Lige šampiona u dio žrijeba za prvake, a drugoplasirani u drugo pretkolo u dio žrijeba za neprvake. Pobjednik Kupa (ili trećeplasirani ako Kup osvoji prvak ili doprvak) odlazi izravno u treće pretkolo Lige Evrope, dok iz drugog pretkola kreću preostala dva kluba koji se budu kvalifikovali za Evropu.

Zahvaljujući nevjerovatnoj Dinamovoj evropskoj sezoni viceprvak će 2020. imati priliku prolaskom samo jedne prepreke u Ligi šampiona izboriti plasman u najmanje grupnu fazu Lige Evrope.

Hrvatska je ove sezone (za ovo se gleda petogodišnji renking) osvojila 23 boda, od čega Dinamo čak 18 bodova s osam pobjeda i četiri remija. Hajduk je u ovogodišnjem skupljanju bodova učestvovao sa 2,5, Osijek sa 2,0, a Rijeka sa 0,5.

Ukupan broj bodova jedne zemlje dijeli se s brojem klubova koji su učestvovali u toj evropskoj sezoni pa je Hrvatska ove sezone skupila 5.75 bodova.

Hrvatska je u posljednjih pet godina osvojila 27.375 bodova i time zasjela na 15. mjesto odmah iza Grčke, a ispred Danske i Švajcarske koje su ostale bez predstavnika i ne mogu zaprijetiti Hrvatskoj. Bez predstavnika je i Grčka koja ima 27.600 bodova i koju bi Hrvatska mogla preskočiti već u sljedećoj utakmici Dinama u četvrtak u Lisabonu.

(index.hr)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here