Mirna ali napeta noć na Kosovu, prelazi Brnjak i Jarinje i dalje blokirani

0
430

Na graničnom prijelazu Brnjak i Jarinje između Kosova i Srbije jutros nema promjena a situacija je mirna.

Kako javlja reporter RTS-a, saobraćaj je i dalje u prekidu.

Nema novih vozila koja čekaju, ona koja su trenutno tu su parkirana juče, kada su građani iz Srbije dotle stigli i probali preći pješke.

Trenutno čeka tridesetak kamiona i nekoliko kombija, transport robe je stao i ne zna se do kada će biti tako.

Na teritoriju Kosova može se pješke na prelazima Jarinje i Brnjak. Autobusi dovoze građane do prelaza, oni zatim moraju pješačiti do blokade koju su 800 metara niže postavili Srbi i tu ih preuzima drugi autobus ili neko automobilom.

Srbi koji su juče blokirali Jarinje na tom mjestu su bili čitave noći, postavili šatore i nije bilo problema.

Pripadnici jedince Rosu juče su na prijelazu Brnjak upotrebili suzavac kako bi pokušali rastjerati Srbe koji su protestima izrazili nezadovoljstvo zbog mjera Prištine.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da vlast u Prištini demonstrira silu, i da su na poseban način protumačili nešto što nigdje ne piše.

Vučić je poručio Srbima na Kosovu i Metohiji da ne nasijedaju na provokacije Prištine.

Najavio je da će se na današnjoj sjednici Savjeta za nacionalnu bezjbednost, zakazanoj za 10 časova, razgovarati i o mjerama srpske strane.

O krizi je Vučić razgovarao i sa visokim predstavnikom Evropske unije Žosepom Boreljom i specijalnim izaslanikom Miroslavom Lajčakom, koji je u Beogradu.

Podsjetimo, kosovska policija juče je je počela oduzimati tablice s oznakama sa sjevera Kosova (KS), a sva vozila s oznakama iz Srbije koja ulaze na Kosovo moraju uzimati probne tablice i platiti osiguranje. Jedine važeće tablice od sada su one s oznakama RKS (Republika Kosovo).

Ova mjera izazvala je protest Srba sa sjevera Kosova i zvaničnog Beograda. Priština je navela da je riječ o mjerama reciprociteta.

PODIJELI