Mitić: Neophodno da Srbija donese zakon o vojnoj neutralnosti

0
323

Predsjednik Centra za strateške alternative Aleksandar Mitić ocijenio je da je neophodno da Srbija donese zakon o vojnoj nautralnosti kojim bi se ta odluka zacementirala jer su dva preostala ključna srpska nacionalna pitanja – Kosmet i Republika Srpska direktno povezana sa članstvom u NATO.

– To znači da se pitanje rješavanja statusa Kosova i potencijalno redefinisanje odnosa u BiH prvenstveno u strateškom smislu, vidi kao odvraćanje uticaja Rusije i Kine. Sigurno je da bi eventualno članstvo Srbije u Alijansi direktno uticalo na članstvo BiH tako da je pitanje vojne neutralnosti Srbije i Republike Srpske organski povezano – rekao je on.

Prema njegovim riječima, upravo zbog toga je značajno to što je Narodna skupština Republike Srpske usvojila deklaraciju o vojnoj neutralnosti, “jer tamo, za razliku od Srbije, postoji direktan pritisak za dublje integracije”.

Mitić je ukazao da je danas podrška građana Srbije pristupanju NATO sa 27 odsto pala na samo tri odsto, ali da bi i uprkos tome trebalo donijeti zakon, jer Alijansa i dalje finansira konferencije kojima pokazuju da su njihova vrata za Srbiju otvorena.

– Sve to podseća na situaciju od pre deset godina kada su 200 javnih ličnosti, intelektualaca, potpisali peticiju za referendum o /ne/ ulasku u NATO. Srećan sam što sam bio jedan od potpisnika i koordinatora te peticije koju su potpisali i Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit Amfilohije, Mihajlo Đurić, Emir Kusturica, Milorad Ekmečić, Dobrica Ćosić, Matija Bećković, Vojislav Koštunica, Momo Kapor – rekao je on za Sputnjik.

Mitić je naveo da su mnogi tada izašli sa kritikom zašto se uopšte priča o toj temi, da bi se, zahvaljujući Vikiliksu, saznalo da je baš u to vrijeme američki ambasador Meri Vorlik objavila depešu čiji je naziv bio “Čekati 10 godina i onda gurati”, što, kako je objasnio znači “čekati deceniju nakon bombardovanja i onda gurati Srbiju ka NATO”.

/Srna/

PODIJELI