Mitropolija crnogorsko-primorska: Imovina Cetinjske Mitropolije nikad nije bila državna

0
248

Državni zvaničnici u Podgorici istupaju sa netačnom i neobjektivnom tezom da je imovina Cetinjske Mitropolije i njenih hramova prije 1918. godine bila svojina države Crne Gore, jer činjenice govore suprotno, saopštila je danas Mitropolija crnogorsko-primorska.

Iz Mitropolije ističu da se državni centri moći u Crnoj Gori, atakujući bezobzirno na hramove i imovinu Cetinjske Mitropolije najnovijim Prijedlogom zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica, služe krivotvorenjem istorijskih činjenica.

“Uvidom u arhivski dokument o popisu državne imovine, tokom trajanja nezavisne države Kraljevine Crne Gore do 1918, jasno se vidi da nijedna pravoslavna, ni rimokatolička crkva, ni džamija nisu bile imovina države”, istaknuto je u saopštenju.

U saopštenju Mitropolije objašnjavaju da su u srednjovjekovnoj Zeti, gospodari koji su bili izdanci narodnih dinastija Vojislavljevića, Nemanjića, Balšića i Crnojevića, ustupali vladarskim poveljama brojne i bogate zemljišne posjede manastirima i crkvama, a darovani posjedi postajali su vlasništvo hramova, odnosno Crkve, a ne države ili dvora.

Iz Mitropolije navode primjer povelje od 4. januara 1485. kojom je gospodar Zete Ivan Crnojević darovao cetinjskom manastiru dvije trećine Cetinjskog polja, ali i zemljišne posjede u Dobrskom selu i Ceklinu i solane u Grblju.

“Nakon osnivačke povelje Cetinjskom manastiru, Crnojević je donio i Zakon /Sud carski i patrijaršijski/ 1485. godine, kojim se štite manastirska imanja”, navodi se u saopštenju.

Mitropolija crnogorsko-primorska ističe da je temelj zemljišnoj svojini i imovinskim pravima ostroškog manastira položio lično Sveti Vasilije Ostroški, rođen 1610. godine u selu Mrkonjići u Popovom polju kod Trebinja – Srbin iz Hercegovine.

“Sveti Vasilije Ostroški se kao mitropolit zahumski, odstupajući ispred zuluma Turaka, šezdesetih godina 17. vijeka skrasio u zabitoj pećini na padinama ostroških greda i sa grupom monaha sazidao Gornji ostroški manastir posvećen Časnom Krstu. Da bi obezbijedio novosazidanom manastiru materijalni osnov za opstanak i duhovnu misiju, Sveti Vasilije je otkupio određene zemljišne parcele u podoostroškim selima”, podsjećaju iz Mitropolije.

U Zavještajnom pismu iz 1666. godine koje se i danas čuva u riznici ostroškog manastira, napominju iz Mitropolije, Sveti Vasilije poimenično imenuje topografske nazive lokacija koje je u minulom vremenu otkupio za obrazovanje i uvećanje zemljišne svojine ostroškog manastira.

Prema navodima iz Mitropolije, ostroški svetitelj u završnom segmentu Zavještajnog pisma izriče anatemu kojom štiti zemljišnu imovinu ostroškog manastira koju mu je lično obezbijedio i jasno i nedvosmisleno opominje seljane podostroških sela da se ne bi usudili da nasilno i protivpravno prisvajaju posjede manastira.

 

“U protivnom, suočiće se sa dejstvom kletve koju na uzurpatore ostavlja. A suočiti se sa kletvom Svetog Vasilija nije nimalo razumno”, poručuju iz Mitropolije crnogorsko-primorske.

Mitropolija podsjeća da je podjela imovine u Crnoj Gori na crkvenu, državnu i porodičnu imovinu vladalačke porodice Petrović Njegoš prvi put izvršena na Blagovijesti, 25. marta 1868, kada je održana Narodna skupština glavara u Cetinjskom manastiru.

Mitropolija u saopštenju naglašava da su sve državne vlasti u Crnoj Gori, barem do 1946. godine, kako nacionalne, tako i okupacione, poštovale i uvažavale imovinska prava i vlasništvo Cetinjske Mitropolije i njenih hramova i nisu uzurpirale njene posjede, ali da se stvari temeljno mijenjaju dolaskom komunista na vlast.

Prema Zakonu o agrarnoj reformi i unutrašnjoj kolonizaciji iz 1946. godine, kako objašnjavaju u Mitropoliji crnogorsko-primorskoj, pravoslavni manastiri u Crnoj Gori lišeni su većeg dijela zemljišnih posjeda, kategorisani su u dvije grupe – manastira većeg istorijskog značaja, u koje su svrstani Cetinjski manastir, Ostrog, Piva, Morača i Savina, i ostali manastiri.

Iz Mitropolije napominju da nikad nijedna državna vlast u Crnoj Gori nije pokušavala niti realizovala podržavljenje pravoslavnih hramova i cjelokupne njihove imovine, te da je sadašnje nastojanje državnih centara moći u Podgorici jedinstven takav slučaj u cjelokupnoj istoriji Crne Gore i njene državno-pravne tradicije.

“Takva izrazito nasilna ideološka i politička doktrina nema utemeljenja u pravnom i cjelokupnom istorijskom nasljeđu ove namučene zemlje”, zaključili su u Mitropoliji crnogorsko-primorskoj kojoj se, kao nasljednici Mitropolije zetske, kako navode, sračunato i tendenciozno podmeće da je formirana 1931. godine želeći da joj se kod neupućenih skrati postojanje za 427 godina.

srna

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here