Mitropolit Amfilohije na čelu litije u Podgorici

0
708

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije predvodi molitvenu litiju u Podgorici, koja je krenula ispred hrama Hristovog Vaskrsenja u znak protesta protiv anticrkvenog Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Prvo je služen moleban, pa je podgoričkim ulicama krenula litija, nakon koje će se vjernici i sveštenstvo vratiti pred hram, gdje će u 20 časova početi svečana svetosavska akademija.

U Beranama se na litiji i molebanu protiv Zakona o slobodi vjeroispovijesti okupilo više od 20.000 vjernika, što je do sada najveći broj stanovnika te opštine.

Učesnici litije, koju je predvodio Njegovo preosveštenstvo episkop budimljansko-nikšićki Joanikije, nosili su transparente “Ne damo svetinje”, a pored zgrade Centra bezbjednosti su uzvikivali “Policijo, braćo mila, ne slušajte više Mila”.

Litija je pritekla u mirnoj i dostojanstvenoj atmosferi bez incidenata.

Ni kiša nije spriječila nekoliko stotina Pivljana da se poslije molebana u crkvi Svetog Jovana Krstitelja u Plužinama pridruže najbrojnijoj litiji u toj opštini koju predvodi iguman Pivskog manastira Jeftimije Škuletić.

On je rekao da je pravoslavni narod kroz istoriju uvijek prolazio kroz iskušenja, kao što prolazi i sada, ali je uz Božji blagoslov postajao sve jači.

“Iako bi u drugoj prilici narod ostao kod kuće zbog lošeg vremena, ovoga puta su riješili da se priključe litiji, što je još jedno svjedočanstvo da će na kraju pobijediti”, rekao je iguman i pozvao sve da dođu sutra uveče na svetosavsku akademiju koja će u Plužinama biti održana u Centru za kulturu.

Molitvene litije organizuju se u znak protesta zbog usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

PODIJELI