Mitropolit Porfirije: Profesionalni kreatori konflikata ne miruju

0
310

Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije reagovao je na, kako ističe, orkestriranu kampanju protiv Republike Srbije, njenog predsjednika i njene Vlade i bezmalo čitavog srpskog naroda i izrazio strahovanje da ona može ugroziti vidljivi napredak u uspostavljanju međusobnog razumijevanja i vratiti region u stanje političkih tenzija.

Mitropolit to navodi u autorskom tekstu za Tanjug, u kojem izražava žaljenje što očuvanje mira na prostoru postjugoslovenskih država i međusobna saradnja, konkretno sa Srbijom, ne odgovaraju “profesionalnim kreatorima konflikata”, te skreće pažnju da reaguje u svojstvu pravoslavnog arhipastira u Hrvatskoj i Sloveniji, koji po prirodi stvari, učestvuje i u pitanjima opstanka i duhovnog prosperiteta srpskog naroda na teritorijama ovih država.

Autroski tekst mitropolitita Porfirija u cijelosti glasi:

“Poslanje Crkve Hristove da izgrađuje mir i povjerenje među ljudima i narodima, doživljavam kao svoj lični zadatak i suštinski dio odgovorne službe koju, u mjeri sopstvenih skromnih moći, vršim. Zbog toga osjećam potrebu i obavezu da svima koji žive u miru u našem regionu – posebno u Hrvatskoj, Srbiji, Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini – ukažem na određene uznemiravajuće pojave koje zahtijevaju zajedničko razmatranje u svjetlu dobrobiti svih, a posebno mladih naraštaja i budućih pokoljenja.

Naime, preko internet portala i drugih javnih glasila, kako u navedenim zemljama tako i šire, oglašavaju se ličnosti koje, ne vodeći računa o naporima koje radi opšteg dobra i napretka međuljudskih odnosa u regionu preduzimaju državne vlasti Republike Srbije, donose analize, prijedloge i zaključke koji, umjesto da dobronamjerne napore prepoznaju, priznaju, pomognu i ohrabre, rade upravo suprotno. U tom cilju očigledno programsku ulogu ima tekst Sonje Biserko koji je na portalu Dojče Vele dana 13. decembra objavljen pod naslovom “RS kao ratni plijen od kojeg Srbija ne odustaje”.

U njemu se metodom ignorisanja i krivotvorenja političkih namjera i rezultata srpskog državnog vrha svjesno promoviše utisak o polarizovanim odnosima u regionu, što zatim kroz lančanu medijsku harangu vodi obesmišljavanju realnog napretka u razrješavanju, do skora, nerazmrsivih gordijevih čvorova regionalne političke svakodnevice.

Kome je, dakle, u interesu da mir u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini, utvrđen i međunarodnim ugovorima zagarantovani poredak poslije dvadeset pet godina, poremeti i pokrene novi ratni požar?

I čemu, odnosno kome, služi zlonamjerno i apsurdno tumačenje po kome je Republika Srpska uzrok nestabilnosti regiona? Podsjetimo se mudrih riječi blaženopočivšeg patrijarha Irineja koje istovremeno i konstatuju i opominju: “Nikome ne treba da smeta Republika Srpska.

Nikome ne treba da smeta što narodi u Republici Srpskoj i u Bosni i Hercegovini danas žive u miru. Izgleda da nekome ipak smeta. Ne treba da budemo neko koga je izdaleka lako pokrenuti pomoću daljinskog upravljača!”

U svjetlu rečenog ne treba posebno objašnjavati što na ukazanu pojavu reagujem prevashodno u svojstvu pravoslavnog arhipastira u Hrvatskoj i Sloveniji, koji po prirodi stvari, pored ostalog, učestvuje i u pitanjima opstanka i duhovnog prosperiteta srpskog naroda na teritorijama ovih država.

Opasnost od medijskog stvaranja “crno-bijelog svijeta” u kontekstu sveopšteg osjećaja složenosti i neizvjesnosti, koju je u pozno jugoslovensko doba proročki iskazalo istoimeno ostvarenje zagrebačke grupe “Prljavo kazalište”, nužno uključuje i opasnost od stigmatizacije Srbije u javnoj sferi i time diskreditacije njene uloge u komunikaciji i partnerstvu sa upravo onim političkim entitetima u kojima je srpska manjina, blagodareći konstruktivnim naporima matice i dobrim dijaloškim okolnostima, ostvarila određeni napredak. Važi, naravno, i obrnuto kada su u pitanju drugi narodi i manjine.

Stoga izražavam duboko žaljenje što očuvanje mira na našem prostoru i time njegovanje saradnje postjugoslovenskih država međusobno, a u konkretnom slučaju sa Srbijom, posebno u cilju poboljšanja položaja svih manjinskih zajednica, Srba, Hrvata i drugih, ne odgovara “profesionalnim kreatorima konflikata” različitih fela i profila.

U tom smislu se bojim da ova orkestrirana kampanja protiv Republike Srbije, njenog predsjednika i njene Vlade i bezmalo čitavog srpskog naroda, može ugroziti vidljivi napredak na planu uspostavljanja međusobnog razumijevanja i tako vratiti region u stanje političkih tenzija.

Kao da izvođači kampanja namjerno ignorišu napore koje, na primjer, ovdje u Hrvatskoj, radi opšteg dobra i napretka preduzimaju državne vlasti i zajednica srpskog naroda na uspostavljanju međusobnog povjerenja i napretka, i istovjetnim rezultatima koje kroz satrudništvo i saradnju postižu Vlada Srbije i hrvatski narod koji tamo živi.

Ti poduhvati, pokrenuti radi rješavanja problema manjinskih zajednica, blagotvorno utiču na uspostavljanje povjerenja između dvije države, ali i doprinose miru, ne samo između Srba i Hrvata, nego i naše braće muslimana i svih koji ovdje žive.

Na žalost, kao i uvijek “profesionalni kreatori konflikata” insistiraju na polarizacijama, na podjelama, na sukobima, pritom uvijek diskreditujući jednu stranu, kako bi svako ko ima želju da izgrađuje mostove i prevazilazi eventualne nesporazume sa tom stranom, u najmanju ruku, unaprijed bio obeshrabren.

U njihovom diskursu danas je ta strana Srbija i njeni politički lideri, a sutra, ako zatreba, po istoj matrici može biti bilo koja vlada, država ili bilo koji predsjednik iz našeg okruženja. U svakom slučaju, scenario je jasan, producent je isti, uloge su podijeljene, glumci su svima dobro poznati, režija je monotona, ali je predstava za neupućene, a naročito zlonamjerne, efektna: svi su gubitnici, dobitnici su samo “profesionalni kreatori konflikata”.

Imajući sve to na umu, i vjerujući da izložena destruktivna nastojanja neće imati presudnog uticaja na naše međuljudske i međunacionalne odnose, ostajem da sa svojom bogoljubivom zajednicom u Eparhiji zagrebačko-ljubljanskoj i svim ljudima dobre volje Hrista Bogomladenca, čije Rođenje sa radošću iščekujemo, kolenopreklono molim da On, kao Bog mira, sačuva mir za sve!”, naveo je je mitropolit Porfirije.

/Tanjug/RTRS/

PODIJELI