Naslovna Region MOGUĆA ODLUKA O FORMIRANJU ZSO? Rakić: “Ne dozvolite da budete albanskii janjičari,...

MOGUĆA ODLUKA O FORMIRANJU ZSO? Rakić: “Ne dozvolite da budete albanskii janjičari, ne ulazite u vojsku Kosova”

0
343

U Kosovskoj Mitrovici u toku je sednica Skupštine predstavnika 10 srpskih opština na Kosovu, na kojoj se govori o bezbednosnoj situaciji na KiM, nakon incidenta sa hapšenjem Marka Đurića, ali i o formiranju Zajednice srpskih opština.

Na sednici je prisutno 120 odbornika, među kojima su i sada već bivši srpski ministri, poslanici, gradonačelnici i odbornici. Na bini je postavljen logo ZSO.

Sednici prisustvuju predstavnici međunarodnih organizacija, OEBS-a, KFORA i pripadnici kosovske policije. Svi govornici su se složili da Zajednica srpskih opština treba što pre da bude formirana.

Skupština 10 srpskih opštinaFOTO: ZORAN ŽESTIĆ / TANJUG
Skupština 10 srpskih opština

Rakić: Formiramo ZSO 20. aprila

Kako je rekao Goran Rakić, predsednik Srpske liste, osim odluke o izlasku iz Vlade, predstavnici te liste odlučili su i da, ako Priština ne pokrene proces formiranja ZSO, i to ne samo formalno, da će Srpska lista 20. aprila formirati ZSO, sa nadležnostima kakve su predviđene Briselskim sporazumom.

Goran RakićFOTO: YOUTUBE
Goran Rakić

– Moramo da donesemo zaključak u kojem tražimo od kosovskih vlasti da kazne za nasilje i prebijanje Srba od pre dva dana – rekao je Rakić.

Rakić je poslao poruku onim Srbima koji, kako je rekao, hoće u vojsku Kosova.

– Braćo, ne dozvolite da budete njihovi janjičari, ne ulazite u vojsku Kosova- završio je time Rakić svoje izlaganje.

Petković: Vlada Srbije i Vučić podržali odluku o povlačenju Srpske liste

Sastanak je otvorio predsedavajući skupštine opštine severna Kosovska Mitrovica Dejan Gurešić, koji je rekao da je sednica sazvana po hitnom postupku zbog situacije.

On je u ime svih odbornika deset skupština najoštrije osudio vandalski akt neprimerene sile nad Srbima i njihovim političkim predstavnicima, kao i kidnapovanje Marka Đurića.

FOTO: RAS SRBIJA

Na sednici je i Petar Petković, pomoćnik direktora Kancelarije za KiM pri Vladi Srbije. On je rekao da su Vlada Srbije i predsednik Srbije Aleksandar Vučić podržali odluku o povlačenju Srpske liste i o početku formiranja ZSO.

Petar PetkovićFOTO: N1 / SCREENSHOT
Petar Petković

Dalibor Jevtić, ministar za zajednice i povratak u Vladi Kosova, rekao je da će sutra ići u Vladu Kosova i tražiti odgovornost za ono što se desilo pre dva dana i od kosovskih vlasti i od međunarodnih organa.

“U Beogradu imamo najvećeg saveznika”

Igor Simić, poslanik u Skupštini Kosova, rekao je da je možda greška što pre pet godina nisu formirali ZSO, kao i da je Priština neće formirati.

Igor SimićFOTO: ZORAN ŽESTIĆ / TANJUG
Igor Simić

– Zašto bi bili u Vladi Kosova, koja nanosi štetu srpskom narodu. U Beogradu imamo najvećeg saveznika – rekao je Simić. On je naveo da nikom nije dat povod za ono što je uradila kosovska policija.

– Moramo dalje, ali i da donosimo odluke o sopstvenom životu. Ako Priština ne formira ZSO, vi nećete pogrešiti ako to sada učinite – rekao je on.

Vladica Aritonović, gradonačelnik Raniluga rekao je da “smo bili svedoci pokušaja ponižavanja Srba”.

– Ništa nas neće pokolebati u borbi za normalan život i suživot – rekao je Aritonović.

“ZSO koriste za ucenjivanje Srba”

Ministar za lokalnu samoupravu u kosovskoj vladi Ivan Todosijević poručio je Srbima na KiM da budu uvereni da će naša država Srbija da im pomogne “i da će Bog pomoći, jer su pravda i pravo na našoj strani”.

Ivan TodosijevićFOTO: SCREENSHOT
Ivan Todosijević

– Pet godina od kako se Briselski sporazum ne sprovodi, koliko mi tražimo da se formira ZSO. ZSO je za nas krvno političko pitanje – rekao je Todosijević.

On je podsetio da je ZSO međunarodna obaveza, a ne hir Srba.

– Međutim zapad i Priština nisu spremni da je formiraju, a ZSO se, nažalost, i danas koristi za ucenjivanje Srbije i Beograda – rekao je on.

– Ukoliko zapad i Priština ne žele da formiraju ZSO, imamo potpuno legitimno pravo da sami uzmemo sudbinu u naše ruke i sami formiramo ZSO. Da sami odlučujemo o našim životima – podvukao je Todosijević.

Srbi su, dodao je, odlučni i pored pritisaka iz Prištine i EU.

– Čuli smo da će da nas hapse. Neka nas hapse, ako mogu sve nas. Mi smo opredeljeni za mir, naš stav dijalog razgovor i mir – rekao je Todosijević.

On je kritikovao što predstavnici EU nisu došli na ovaj skup.

“Haradinaju smo dali podršku, a on je rekao da nije imao vremena da pročita”

Dragiša Milović, odbornik opštine Zvečan, rekao je da je Srbe na KiM sila pritisla i velika nevolja. Kako je naveo, ovo je nasilje i represija, pokušaj ponižavanja Srbija, da se zauzme sever i zaplaše Srbi, i dobro je da su se okupili i zbili redove.

Haradinaj_o_izlasku_srba_iz_vlade_vesti_blic_safe

– Došao sam da podržim inicijativu da se ZSO formira što pre u skladu sa onim što je dogovoreno u Briselu pre pet godina. Trebalo je ranije. Gledali smo kako se ovde gasi jedna po jedna institucija Srbije na KiM, a nema ZSO. Haradinaj, kome smo mi dali podršku, rekao da nije imao vremena da pročita – naveo je Milović i dodao da će se boriti mirnim i gandijevskim metodama.

Božović: Oliver Ivaković iz zatvora pričao da o ZSO treba da se formira

Ksenija Božović iz Građanske inicijative SDP, na čijem čelu je bio ubijeni Oliver Ivanović, rekla je da je ta partija zajedno sa svima njima, kao i da je Oliver Ivanović iz zatvora pričao da o ZSO treba da se formira.

– Mi iz Inicijative smo na našoj skupštini apelovali da razmatramo političko bezbednosu situaciji, kao da smo imali predosećaj da se nešto sprema. Podržavamo formiranje ZSO, o kojoj je Ivanović pričao. Sprovešćemo njegove ideje, pokazati da smo uz vas. Ono što se desilo je strašno – rekla je Božovićeva i dodala da osuđuje hapšenje Marka Đurića i napad ROSU na Srbe u nedelju.

Prema prvim najavama, ZSO nije uopšte trebalo da bude tema na današnjem sastanku. Takođe, prvobitno je rečeno i da će danas sednicu Skupštine održati lideri četiri srpske opštine, a ne 10, kako je kasnije saopšteno.

Spekulacije da će danas biti formirana ZSO

Rakic_o_izlasku_iz_vlade_Kosova_vesti_blic_safe

Na severu Kosova jutros se spekulisano čak i da će danas čak biti proglašena ZSO, a oko Mitrovačkog doma, gde će biti održan taj skup već su krenuli da se okupljaju novinari i lokalni Srbi. Ipak, sagovornici “Blica” navode da to nije moguće, jer treba doneti statut, odrediti resore i buduće sedište.

Kako su nam nezvanično rekli, postoji mogućnost da se na današnoj sednici donese zvanična odluka o formiranju ZSO i da se sastavi radna grupa za izradu njenog statuta.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Free WordPress Themes, Free Android Games