Najniže cijene smještaja u Makarskoj u posljednjih 20 godina

0
241

Skoro 80 apratmana u Makarskoj moguće je rezvisati po cijeni do 30 evra za dvije osobe, što su najniže cijene u posljednjih 20 godina za smještaj u ovom dijelu hrvatske rivijere.

Na platformama za traženje smještaja (Booking.com i Airbnb) za prošli vikend moglo se naći podosta apartmana na Makarskoj rivijeri po cijeni do 35 evra na noć za dvije osobe, piše Slobodna Dalmacija.

Portal napominje i to da su kratki boravci, do tri dana, uvijek bili do 30 odsto skuplji, što sada nije slučaj, a drugo, na spomenute cijene idu i provizije, pa su neto cijene još niže.

Uprkos tome, sezona jenjava, a iako bi se reklo kako je sve već “finito”, to podaci Turističke zajednice demantuju i kažu da turista i dalje ima.

U Makarskoj je 10. avgusta boravilo skoro 2.500 turista, što je 31,7 odsto u odnosu na broj gostiju prošle godine.

Najveći danak koroni i crvenim listama platio je hotelski smještaj, gdje se bilježi svega 22 odsto prošlogodišnjeg promjeta, a u privatnom smještaju situacija je nešto bolja s popunjenošću od 35 odsto. U kampovima se odmara 31 odsto gostiju od prošle godine.

Po strukturi gostiju očekivano prednjače Poljaci, kojih je skoro 1.000 u Makarskoj, što je 64 odsto u odnosu na lani. Čeha je 41 odsto, odnosno 300-injak, a Ukrajinaca je čak neznatno više nego prošle godine. Šveđani su na četvrtom mjestu, građani BiH na petom, pa slijede Hrvati.

Gostiju ima i iz onih zemalja koje su Hrvatsku stavile na crvenu listu – Nijemaca oko 120, a kako Slobodna Dalmacija navodi, ovih stotinjak “neustrašivih” potvrđuju da ih ne brinu mjere koje su nužne pri povratku, od testova do karantina, a u nekim slučajevima čak i suptilnih prijetnji poslodavaca.

U relativnim brojkama to znači da u Hrvatskoj boravi 14 odsto Nijemaca od istog datuma prošle godine.

Austrijanaca gotovo da nema, kao ni Mađara, što znači da su veoma ozbiljno shvatili odluke svojih vlada, zaključuje Slobodna Dalmacija.

tanjug

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here