Napadi na srpske učenike u OŠ “Dragiša Ivanović” u Podgorici

0
252
Antisrpska histerija u crnogorskom društvu nije zaobišla ni obrazovne ustanove, pa su u Osnovnoj školi “Dragiša Ivanović” u Podgorici učenici srpske nacionalnosti izloženi verbalnim, kao i fizičkim napadima, ali na to još nisu reagovali ni nastavni kadar, niti uprava škole, kao ni nadležne inspekcije i resorna ministarstva, navodi portal IN4S.

 

Portal prenosi da je učenica osmog razreda čiji su inicijali K.P. prvo, ispred zbornice i u prisustvu dežurnog nastavnika M.B, pjevala ustašku pjesmu “Čavoglavu”, ali niko od nastavnog kadra nije reagovao.

Narednog dana K.P. je donijela nož u školu i u učionici ga stavila pod grlo učenici Ј.P.

Iako je nastavnica odmah prekinula čas i pozvala razrednu S.B, učenica K.P. je dan poslije u učionici napala učenike Ј.P, B.I, P.Š. i Ј.Ј, udarajući ih pesnicama i nogama.

Kada su sutradan u školu došli roditelji napadnutih učenika došlo je do konflikta sa roditeljima K.P, koja nije prestala sa provokacijama i napadima – uslijedio je atak na učenika D.Đ. kojem je zaprijetila riječima: “Vidjećeš ti, Srbine, šta te čeka!”.

Nakon što je reagovala majka učenika D.Đ. i poručila K.P. da joj tako nešto ne pada na pamet, jer će joj biti uzvraćeno, situacija se nakratko smirila, da bi potom uslijedila nova provokacija – K.P. u školu donosi improvizovane letke rukom pisane: “Marš, Srbi, napolje. CG upravljaju Hrvati” i dijeli ih po razredu.

Na dodjeli svjedočanstava K.P. je u učionicu unijela hrvatsku zastavu, a učenicima D.Đ. i Ј.P. rekla: “Pose… vam se na Vidovdan”.

Ona je, tom prilikom, osim šahovnice, u školu unijela i alkohol.

Majka učenika D.Đ. rekla je za IN4S da je ovakvo ponašanje za svaku osudu i da je nedopustivo pasivno ponašanje uprave škole i nastavnog kadra.

– Posljednji je čas da reaguju nadležne inspekcije i resorna ministarstva, dok posljedice ne budu još veće. Stvar je otišla predaleko, posebno što se dešava u OŠ. Konflikti iz društva se prenose na škole, a posebno su ugrožena djeca srpske nacionalnosti – napominje majka ovog učenika.

Ona je pozvala i Ambasadu Srbije u Podgorici da pomno prati ovaj slučaj.

Portal IN4S pokušao je da dobije komentar od nadležnih u OŠ “Dragiša Ivanović”, ali se nisu javljali na redakciji dostupne telefone.

Zatražen je i komentar od Ministarstva provjete, ali do objavljivanja ovog teksta odgovora iz resora kojim upravlja Damir Šehović odgovora nije bilo.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here