Navršava se 22 godine od petooktobarskih promjena

0
290

Navršile su se 22 godine od masovnih demonstracija građana u Srbiji koje su dovele do odlaska sa vlasti predsjednika tadašnje Savezne Republike Јugoslavije Slobodana Miloševića.
Navršava se 22 godine od petooktobarskih promjena

Demokratska opozicija Srbije je ultimativno zatražila da Milošević do 15.00 časova 5. oktobra prizna izbornu volju građana izraženu na saveznim, predsjedničkim i lokalnim izborima održanim 24. septembra.

Tog dana je više stotina hiljada ljudi iz cijele Srbije protestovalo, u organizaciji opozicionih stranaka, zbog nepriznavanja rezultata predsjedničkih izbora, na kojim je osporena pobjeda kandidata DOS-a Vojislava Koštunice.

Koalicija 18 opozicionih stranaka je tvrdila da je njihov kandidat osvojio 52,54 odsto glasova i odbacila mogućnost održavanja drugog kruga.

Pristalice DOS-a su od ranog jutra pristizale u Beograd iz cijele Srbije, predvođene opozicionim liderima, a procjenjuje se da se u centru grada okupilo oko 100.000 ljudi.

Demonstranti su ušli i u zgradu parlamenta Srbije, a policija je bacila suzavac u blizini zgrade Radio-televizije Srbije, koja je zapaljena.

Koštunica se predveče obratio građanima sa terase Skupštine grada, a potom i preko RTS-a.

Slobodan Milošević je 6. oktobra priznao izborni poraz, a Vojislav Koštunica je 7. oktobra položio zakletvu pred poslanicima Savezne skupštine i postao predsjednik SR Јugoslavije.

U protestima je poginula aktivistkinja DSS-a Јasmina Јovanović iz Miloševca kod Velike Plane, koja je nesrećnim slučajem pala pod točkove kamiona. Momčilo Stakić iz Krupnja preminuo je od posljedica srčanog udara. Tokom protesta povrijeđeno je 65 ljudi.

PODIJELI